Inte sedan Postgirots glansdagar har ett så starkt startfält tävlat i Sverige.

Det var 25 nationer representerade och massor av världscyklister på startlinjen vid Uppsala slott. Tävlingen kunde dock inte starta på utsatt tid eftersom ett tiotal bilar stod illa parkerade efter banan. Förseningen blev en halvtimme.

Det har varit mycket danskt i Scandinaviam Race de senaste åren.

För två år sedan vann Nicolai Brøchner sedan han på ett ypperligt sätt försvarat de danska färgerna när segraren från 2014, Jonas Aaen Jørgensen, inte kunde ställa upp på grund av en skada.

Nu var Brøchner snabbast igen.

Tävlingen gemomfördes som ett varvlopp med start och mål nedanför slottet.

Varvet var på knappt 13 kilometer och kördes 15 varv – alltså ungefär 19 mil totalt. Förutsättningarna kunde knappast ha varit bättre. Runt 15 grader och solsken.

Trots att det var en spurtuppgörelse om segern mellan tre cyklister så hände det en del under loppet. Bland annat en utbrytning med fem, sex man och bland dem var Jonas Ahlstrand från Team Ormsalva tongivande.

Ledningen höll för den här utbrytargruppen höll ganska länge, men när det var två varv kvar (26 km) så blev de upphunna av en liten grupp – och ganska direkt hände det saker – och det var en svensk inblandad.

Philip Lindau från det svenska landslaget satte in en stöt, som lyckades. I alla fall ett tag.

Vid varvningen nedanför slottet (ett varv kvar) så var Landau fortfarande i täten och möjligen skulle den snabba (och oväntade?) utbrytningen lyckas. Landaus ledning var dock inte stor – 20 sekunder ...

När Landau närmade sig Polacksbacken på hemvägen från vändpunkten vid Ultuna var han fortfarande i täten. Och nu var det inte långt kvar till målet.

Men vid Eklundshofsbacken kom danskarna ikapp och Landau var oförmögen att haka på. Det blev en spurtduell mellan danskarna – och precis som 2015 var det Nicolai Brøchner som var starkast. Philip Lindau, som hade ledningen på det sista varvet, åkte i mål i klungan.

Hemmaklubben UCK kom till start med fem cyklister, men det blev ingen rolig dag för någon av dem, men då ska man ha klart för sig att motståndet var tufft.

Staffan Arvidsson åkte i mål som 71:a.

På söndagen fortsätter cykelhelgen med varvloppet Skandis GP. Stora delar av det fina startfältet från lördagen finns med i startlistan, dock inte inte segraren Nicolai Brøchner eftersom Team Riwal återvände till Danmark direkt efter Scandinavian Race.