”CG” som han kallas är en av få spelare i allsvenskan som jobbar vid sidan av fotbollen. En vecka efter att han skrev på ett nytt ettårskontrakt med Sirius tar Gustafsson emot på det lokala fiket vid kontoret intill Medborgarplatsen i Stockholm. Han gör det som en Siriusspelare, men så såg det inte ut att bli för bara några veckor sedan.

– Kortfattat så hade jag ett möte med Kim i somras då han sa att han ville förlänga mitt avtal. Sedan var jag inte inblandad utan det var mellan ”Tolle” och min agent Gustaf Grauers. Jag var tydlig med att jag ville stanna, men det slutade i att avtalet togs tillbaka och de tog in massa nya på min position, säger Gustafsson som berättar att det aldrig handlade om pengar.

Han fortsätter:

Artikelbild

| "CG" stannar i Sirius - nu hoppas han att Moses Ogbu gör detsamma.

– Jag vet inte vad som ledde till det, jag var tydlig hela tiden. Under den tidiga hösten fick jag beskedet att det inte fanns något förslag längre.

Han fick beskedet under landslagsuppehållet då det återstod tio matcher av säsongen, detta trots att tränarna utåt hela tiden sade att man ville ha Gustafsson kvar.

– Jag läste det inte själv i tidningarna, men folk i laget gjorde det och tyckte det var konstigt.

Hur kändes det, blev du ledsen?

Artikelbild

| Kontoret ligger på gångavstånd från bostaden på Södermalm.

– Jag tyckte mest att det kändes konstigt. Kommunikationen var dålig till mig och det är mest det jag var besviken på, dialogen.

Reaktionen blev att Gustafsson ”knöt näven i fickan” som han själv säger och körde på de sista tio matcherna. Trots beskedet hoppades han hela tiden att det skulle lösa sig.

– Jag sa till både Gustaf och ”Tolle” att vi måste försöka att hitta en lösning. Jag kände hela tiden att jag ville stanna oavsett vad som hade sagts. Det ville jag visa genom mitt spel.

Trots att slutet på den sju år långa relationen med Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf inte blev som mittfältaren hade tänkt sig så vill han inte att någon skugga ska falla på duon.

– Jag ska vara tydlig med att jag är jäkligt tacksam för vad Kim och ”Tolle” gjort för mig. Jag hade nog inte spelat i allsvenskan och tagit de steg jag har tagit utan de två. Jag var dock besviken på sättet de skötte det här i höst och det har jag sagt också.

När Kim Skoglund lämnade var det också uppmärksammat. Har man haft problem att sköta sådana här saker tycker du?

– Det är nog svårt att vara både sportchef och tränare, att ha koll på båda delarna. Därför är det väldigt smart av klubben att anställa en sportchef som har lite distans och att man vet vem som ska sköta vad i klubben.

Hur tog du emot beskedet att de slutar?

– Det var en chock för alla. Just i det läget var jag inställd på att inte stanna i klubben och var mest glad för Kim och ”Tolles” skull, att de fick chansen. De är värda det och kommer göra det jättebra i Djurgården.

Du kände inte att en dörr öppnades för dig?

– Nej, jag tänkte bara ”fan vad kul för Kim och Tolle”.

Gustafsson hade bud från flera svenska klubbar bland annat på allsvensk nivå, men även från de lägre divisionerna i England och en klubb på Cypern.

– Det stod mellan två svenska klubbar i slutändan om jag inte hade stannat i Sirius, men min ambition var hela tiden att stanna.

Och så blev det. Direkt när Ola Andersson klev in som sportchef blev hans första operativa beslut att skriva nytt kontrakt med Gustafsson.

– Jag blev väldigt glad att Ola ville förlänga och satsa på mig. Han var tydlig med det på en gång att både han och Mirza (Jelecak) såg mig som en viktig del i det fortsatta bygget. Då blev valet väldigt enkelt. Jag vill fortsätta att spela i allsvenskan och inte i vilken klubb som helst utan i Sirius.

Christer Gustafsson har alltså sju säsonger bakom sig i den blåsvarta tröjan. Han kom till klubben som anfallare 2012 från Hammarby, men det var på vänsterkanten han slog igenom 2013 framför Elliot Käck. 2014 flyttades han in på innermittfältet och där har han blivit kvar.

– Det känns som att jag kastade bort det mellan att jag var 20 och 27 på att inte spela mittmitt. Samtidigt hade jag kanske inte haft den hungern jag har i dag att utvecklas. Det får man aldrig veta, men det finns nog en mening med allt.

Just hungern och viljan att utvecklas nämner ”CG” gång på gång. Trots att han kommit upp i åldern (fyller 31 på nyårsafton) så ser han många saker han vill bli bättre på.

– Jag ville stanna för att jag har mer att ge. Jag utvecklas hela tiden i mitt positionsspel, ofta måste jag löpa väldigt mycket för att jag är i fel position så kan jag utveckla det så finns det väldigt mycket mer att ge framför allt offensivt.

Mittfältaren vill bland annat hitta tillbaka till de offensiva löpningar han hade i superettan.

– Jag vill vara en box till box-spelare, men sedan vi gick upp har jag fått ta ett stort lass defensivt. I takt med att vi utvecklar vårt spel kanske jag kan ta lite mer plats offensivt, jag har fått hålla igen lite med löpningarna.

Konkurrensen på Sirius mittfält inför 2019 är stenhård med spelare som Niklas Busch Thor, Abdul Razak, Robert Åhman Persson, Elias Andersson, Philip Haglund och Mohammed Saeid bland annat.

– Konkurrensen är tuff, men det känns spännande med det lag vi har fått ihop. Innermittfältet är den viktigaste lagdelen och det måste fungera så alla spelare behövs. Man kan inte bara ha två spelare som spelar hela tiden.

Hur ser du på 2019?

– Det känns som att alla i laget och kring klubben är eniga om att vi ska ta nästa steg och bli ett stabilt allsvenskt lag, lite som Östersund är. Jag är väldigt optimistisk, det enda som saknas nu är en målskytt.

Hur ser du på Mirza Jelecak som tränare?

– Jag är jättepositiv till honom. Han är en fotbollsnörd och det blir kul att se när han kan testa sina idéer fullt ut. Han har gått den högsta utbildningen och hans kompetens går inte att säga något om. Finns den redan i staben så ser jag ingen anledning att ta någon utifrån.

Gustafsson njuter av livet i soffan vid Medborgarplatsen. Att han skulle få de här känslorna för Sirius och bli älskad av publiken trodde han inte när han skrev på inför säsongen 2012.

– Då såg jag det som ett steg på vägen till allsvenskan. I takt med att vi haft så fantastiskt lag och tagit sådana kliv, både som klubb och jag själv, så har jag hela tiden velat stanna. Kärleken till klubben har kommit naturligt, jag har blivit vuxen i Uppsala och hittat mig själv både som spelare och person. Det ger så mycket mer att spela i ett lag man vill spela i, då ger man verkligen det lilla extra.

Supportrarna har under hösten sjungit att de vill ha ”CG kvar”. Något som han själv lyfter fram. Att han var inställd på att lämna Sirius gav honom också insikter under hösten.

– Jag insåg värdet av att spela i en klubb som jag har hjärta till. Jag uppskattade fansen och klubben mer när jag insåg att det kunde ta slut en dag. Jag försökte njuta av alla hemmamatcher jag spelade och blev väldigt glad när de sjöng så.

Och ”CG” blev kvar – i alla fall ett år till.

– Jag ser det som minst ett år. Jag hoppas kunna avsluta i Sirius och ta fortsatta steg i min utveckling, säger Christer Gustafsson.