För sex år sedan spelade Östlund SM-final på Hovet i Stockholm mot AIK. Det var fjärde och sista gången som hon spelade en SM-final i ishockey.

På lördagen spelar hon SM-final igen, mot Västerås, under sin första säsong som bandyspelare.

Det är väl inte förrän nu i veckan som det sjunkit in och det känns så klart otroligt häftigt, säger Östlund i telefon från bussen som tar laget till Uppsala.
Även om det var länge sen som jag spelade final senast så tror jag att det hjälper mig, jag känner mig ganska lugn. Och så klart vill jag vinna.

För ett år sedan såg hon på tv när lagkompisarna i Skutskär tog SM-guld. Då hade hon precis avslutat sin karriär som hockeyforward i Brynäs efter 14 säsonger.

Blev nytändning

En dryg månad senare fick hon telefonsamtalet som förändrade allt. Skutskärs klubbchef Kent Hockman erbjöd henne att börja spela bandy med de svenska mästarinnorna.

Först tog jag det inte på allvar, det var lite svårt att förstå och det krävdes tid att tänka över det, säger hon.
Kent sa att han sett mig spela hockey och trodde att jag skulle passa som bandyspelare.

Hon lade av med ishockeyn för att hon inte hade motivationen och drivet för att träna fem dagar i veckan. Och hon ville inte göra något halvdant. Med bandyn kom motivationen tillbaka.

Det var otroligt inspirerande att få testa på. Och det blev absolut en nytändning. Det var länge sen som jag hade så roligt som jag haft den här säsongen, säger hon.
Att få komma till träningen och lära sig något nytt varje dag har bidragit till att det varit så roligt.

TT: Saknar du inte ishockeyn alls?

Faktiskt inte, det är ett avslutat kapitel.

Skridskor enda likheten

Hon säger att den enda likheten mellan ishockey och bandy är skridskorna.

Det har gått förhållandevis bra att byta till bandyn. Jag har fått mycket hjälp av dem i laget och av tränarna. Svårast var att anpassa sig till farten och de stora ytorna, att lära sig av med start och stopp och såna saker och få ett flyt i åkningen.
Och reglerna har jag fått lära mig efterhand under säsongen.

Lördagens final mot Västerås kommer att spelas för cirka 5 000 åskådare i Uppsala. Så stor publik tror inte Angelica Östlund att hon spelat inför tidigare.

Det blir säkert en härlig stämning och jag ska försöka att ta in alla intryck och göra det till något positivt.