VM-kvalmatcherna mot Lettland (28 juni på Hovet) och Turkiet (1 juli på bortaplan) avgör Sveriges öde.

– Det har varit en helt okej start med träningarna. Vi har kört igenom våra spel och det har känts bra. Det är kul att träffa killarna i laget och vi har en bra grupp, säger Viktor Gaddefors när UNT träffar honom under föreberedelserna i Täljehallen i Södertälje.

Vinst i båda kvalmatcherna är ett måste för att Sverige ska placera sig på minst tredjeplats i gruppen och avancera till nästa kvalomgång. Mot Lettland måste svenska landslaget dessutom vinna med tio poäng för att fördel i inbördes möten med Lettland, som vann det första mötet med 82–73. De kan räkna med ett starkt publikstöd på Hovet. Mot världsnationen Turkiet i februari slogs ett nytt publikrekord för svensk landslagsbasket när 8 045 personer såg matchen.

Artikelbild

| Anton Gaddefors är liksom Viktor utan klubblag till hösten.

– Det är verkligen en måstematch mot Lettland och det är det enda jag tänker på. Sedan får vi börja tänka vidare på Turkiet, men vi ska fokusera på vårt spel och vad vi ska göra, säger Viktor Gaddefors.

Både Viktor och Anton Gaddefors började sina basketkarriärer i Uppsala innan de i ung ålder sökte sig vidare till klubbar utomlands. Deras pappa Henrik Gaddefors var en framgångsrik spelare och mamma Ulla-Carin spelade bland annat för Sundsvalls damlag. De förde intresset vidare.

– Vi kommer från en basketfamilj och har stöttat varandra genom åren. Vi lämnade Sverige tidigt och har offrat en del för att vara där vi är och jobbat hårt. Vi har alltid stått varandra nära och hjälpts åt, säger Viktor Gaddefors.

De har spelat tillsammans i landslaget tidigare men senast var för flera år sedan.

Artikelbild

| Förberedelserna inför de avgörande VM-kvalmatcherna för Viktor Gaddefors & co har skett i Täljehallen i Södertälje.

– Det är jättekul att spela ihop i landslaget, vi träffas inte så mycket under året så vi får passa på att umgås lite extra när det går, säger Anton Gaddefors.

Innan de skiljdes åt och lämnade Uppsala spelade de tillsammans i Uppsala Baskets ligalag när Viktor lyftes upp redan som 16-åring.

Artikelbild

| Anton Gaddefors är liksom Viktor utan klubblag till hösten.

– Det var längesen men jag kommer ihåg det året eftersom det var en föryngring i laget och det var ett roligt år i klubben. Jag kommer ihåg flera matcher, bland annat mot Plannja (Luleå), och det gick bra för oss, säger Anton Gaddefors.

Hur var Viktor som spelare då?

– Utan snack var han nog kaxigast i Sverige. Det kan nog alla säga på både gott och negativt, men han har hittat en bra mix av det sedan dess.

I nuläget står ingen av spelarna under kontrakt efter säsongen i vardera klubblag (Anton i Betaland Capo d’Orlando och Viktor i Antibes Sharks) och de avvaktar vad som dyker upp.

Under sommaren väntar lite ledigt med bland annat tid i Uppsala och träning inför kommande försäsonger i augusti.

– Vi får se vad som dyker med klubblag, nu är det fullt fokus på landslaget och kvalmatcherna. Men jag stänger inga dörrar och jag får se om jag stannar i italienska ligan eller drar vidare, säger Anton Gaddefors.

I Sveriges VM-kvaltrupp ingår även Uppsalasonen Jonathan Person, senast från spel i Rumäninen. Spanienproffset Marcus Eriksson är däremot skadad och missar VM-kvalmatcherna.