Bouvengs sköna succésäsong

Snuvad på mästerskapstiteln, men långtifrån besviken. Victor Bouveng, 21, har gått från en internationell succé till en annan – och är på väg att bli ett världsnamn inom GT-racingen.

31 oktober 2017 13:20

Säsongen 2017 blev en fajt helt i Victor Bouvengs smak, med många heta dueller, med ständig pallkänning och en intensiv jakt på en tung internationell racingtitel – in i det sista. Uppsalastjärnans spanska BMW-team Teo Martín Motorsport slutade till slut på en andraplats i det europeiska mästerskapet International GT Open.

– Inför året hade jag en liten tvekan om hur det skulle bli, och vart jag skulle hamna, men nu har jag verkligen visat GT-världen att jag är snabb på alla banor i Europa, inte bara Nürburbring, säger Victor Bouveng.

Efter en lysande helg på Monza i den näst sista deltävlingen i GT Open hade Victor Bouveng & co slagläge inför finalen på Circuit de Cataluña strax utanför Barcelona, men det räckte inte hela vägen.

– Det var nära, men vi hade inte kunnat göra något annorlunda. Lamborghini som vann hade en armé på tre bilar som körde för en enda kille, säger Victor Bouveng, som har delat sits i teamets BMW M6 GT3 med spanjoren Fran Rueda.

– Det var lite spännande när man kom till första helgen i Portugal. Då var allt väldigt ovisst inför säsongen, men det har fungerat bra. Han och jag är väldigt lika som personer, lika unga, och det är en bra kille som jag gärna kör med igen.

Victor Bouveng har länge klassats som en talang bakom ratten, och utvecklingskurvan pekar spikrakt uppåt. 2016 slutade hans dåvarande BMW-team på en andraplats i den tyska långloppsserien VLN på Nürburgring och Bouveng själv vann det individuella mästerskapet som bäddade för det nya kontraktet i GT Open.

Resultatet under 2017 har inte gjort någon besviken. Bouvengs facit: Två vinster, tre andraplatser, två tredjeplatser, yngst i startfältet och totaltvåa i GT Open.

– Första reaktionen i söndags var inte speciellt bra, eftersom vi missade titeln, men när man tittar tillbaka på säsongen, och tänker på att jag och min teamkompisen är helt nya i mästerskapet, har vi kört sjukt bra i alla race, säger Victor Bouveng.

– Jag är en tävlingsmänniska och kommer säkert gräma mig ett tag, men egentligen är det här första gången jag känner att det har gått jäkligt bra och där det inte finns så mycket annat klaga på.

– Många är väldigt snabba men har stått i gruset var tredje race. Vi har varit snabba, men hållit oss på banan och tagit poäng och placeringar hela tiden, fortsätter Victor Bouveng.

Totalt har 84 olika förare kört i GT Open under säsongen, allt från Formel 1-förare, DTM-förare och Le Mans-profiler.

– Mästerskapet har vuxit som tusan i år och som mest var det 28 bilar i ett race, jämfört med runt 15 i fjol. Det har varit en stor ökning på GT-racingen generellt i år och mästaren från förra året i GT Open har haft tufft att hänga med i år och det bevisar att mästerskapet har blivit hårdare, säger Victor Bouveng.

Mycket talar för att det blir en fortsättning i serien under 2018 – eller något ännu bättre.

– Nu börjar allt om. Vi ska sätta oss ned och gå igenom året, vad som här hänt, vad som har varit bra och mindre bra och kartlägga vad som kan vara intressant för nästa år. Det är steg ett.

Victor Bouveng är säker på sin sak.

– Det borde finnas bra lösningar för mig. Jag kan inte göra så mycket mer i bilen än jag har gjort i år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård