Logga in
Logga ut
Vädersponsor:

Linda Lövqvist

I'm a runner

Detta är en blogg för dig som gillar löpträning. Följ mig på min resa tillbaka till eliten och bli samtidigt uppdaterad med det senaste inom löparvärlden. Vilka motionslopp ska jag springa, hur tränar jag min teknik på bästa sätt, hur förebygger jag för skador?
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Invigning av I'm a runner Studio

I janauri 2014 blev jag klar sjukgymnast på Uppsala Universitet och började jobba heltid på en primärvårdsklinik i Gävle där jag tidigare haft min praktik. Ett spännande jobb men jag märkte snabbt att jag hade behövt träffa de här patienterna tidigare, innan de fått långvarig smärta. Smärta som i flera fall tvingats till sjukskrivning på grund av att de inte klarar av sina arbetsuppgifter längre. För att patienterna skulle kunna bli av med sin smärta/skada på sikt behövde behandlingarna kompletteras med att lära dem om hur kroppen fungerar, inspirera dem att röra på sig samt lära dem hur de använder sina muskler på jobbet för att de inte ska överbelastas. Det är lätt att fokusera på behandling av den specifika smärtan men för att undvika att besvären återkommer är det viktigt att se till hela individen för att finna grundorsaken samt att även se över hur individen belastar sin kropp i vardagen.

Jag började fundera på hur jag kunde skapa något nytt som kunde inspirera människor att vara mer i rörelse, för att förhindra arbetsrelaterad stress och att långvariga smärtor uppstår. Ett upplägg som inspirerar till att träna konditionen regelbundet och som passar alla, oavsett förutsättningar. Det tog inte lång tid förrän I’m a runnerloppet hade skapats. Ett 5km lopp som du kan gå eller springa en gång i månaden under hela sommarhalvåret. Att inte låta det gå för lång tid emellan hoppas vi ska inspirera att hålla igång träningen.  I samband med loppet efterfrågades löpträningar mellan loppen för att förbättra möjligheten till att förbättra sig till nästkommande lopp. Deltagarantalet ökade successivt och vi startade upp fler pass i veckan. Idag, 3 år senare, har vi 9st pass i veckan uppdelat på både löpträning och spiral stabilisering i det ordinarie träningsschemat. Vi har i snitt 4st introkurser som pågår varje vecka. Alla introkurser är på 10 tillfällen och startar regelbundet under året. Introkurserna innehåller både teori och praktik och ger dig grunden i spiral stabilisering och den löpteknik vi lär ut. Kurserna ger dig allt du behöver för att sedan kunna hoppa på det ordinarie schemat för fortsatt träning mot dina mål.som

Det var just spiral stabiliseringen som var grunden i att jag började att leta efter en lokal då träningen görs bäst framför spegel. Speciellt i början när man lär sig tekniken. Känner du inte till spiral stabilisering sedan tidigare kan man kortfattat säga att det är ett bra komplement för löpare att kunna utvecklas på ett effektivt och skonsamt sätt. Men också värdefullt för dig som vill förbättra din hållning, rehabilitera en överbelastningsskada eller minska belastningen på dina leder.

Att vi tillslut hamnade i just dessa lokaler började med att jag skulle kolla på en basketmatch i Fyrishov. Påväg upp på läktaren går vi förbi Widerlöv som visade upp ett nyproduktionsprojekt som skulle börja byggas. Jag minns så väl hur mina ögon fastnade på byggnadens tak! En löparbana på taket? I uppsala? Jag bara måste flytta dit. Då hade jag ingen tanke på att flytta företaget dit utan privat. Jag läste på mer om fastigheten och såg att de skulle hyra ut lokaler också. Jag kontaktade Rosendals Fastigheter direkt. Vi började att titta på ritningarna fram och tillbaka och tillslut hade vi fått ihop det. Allt vi behövde hade fått sig en plats på ritningen. Peab och Rosendalsfastigheter har gjort ett jättejobb och vi är glada att äntligen ha en Studio att utgå ifrån. Det känns fortfarande overkligt. Nu kan vi genomföra allt ifrån samma plats, hålla i föreläsningar, göra löpanalyser, leda spiral stabiliseringsklasser och även ha nära till fantastiska grönområden för att träna löpning och löpteknik.

Med de tjänster vi erbjuder vill vi ge möjlighet att påverka i tid, innan smärta/ohälsa utbrutit. Och om det har gjort det så vill vi långsiktigt stötta dig tillbaka för att undvika att det uppstår igen i framtiden. Via våra kropp- och gång/löpanalys kan vi se eventuella risker att utveckla smärta och ohälsa i tid. Genom våra introkurser förmedlar vi kunskap både teoretiskt och praktiskt för att du ska ha en bra grund att luta dig tillbaka på samt via de ordinarie träningspassen ger vi möjlighet att kunna få coachning regelbundet året om för att successivt utvecklas. Att regelbundet göra analyser (som medlem ingår 1 analys/termin) får du guidning om du är på rätt väg och I'm a runnerloppen finns med som inspiration för att hålla träningen uppe under sommarhalvåret.

Det känns extra roligt att vi har två behandlingsrum där det ena rummet hyrs av Zonterapeut Pa Sandberg. Har du en smärta som inte vill ge med sig kan jag varmt rekommendera att gå till Pa. Han har en bra helhetssyn och är fantastiskt duktig på att skapa perspektiv och ge dig redskap för att finna orsaken till din smärta. I helgen flyttar också David Gutå in. Han är Kiropraktor och har en 5 års akademisk utbildning i England. Han har sedan 2014 jobbat i Stockholm men har nu tagit sig tillbaka till Uppsala. Ett starkt team där vi alla har samma huvudfokus, att ge dig redskap för en friskare och skadefri vardag.

Jag informerar om vilken information man får vid en kropp- och löpanalys.

Ett spänt ögonblick! Sådan häftig känsla.

”Jag förklarar härmed I’m a runner Studio invigd…”

Malena Ranch och Rafael Waters kom på invigningen!

Peak Performance var på plats och visade upp deras fantastiska Höstkollektion.

Påväg upp på taket för stafett.

Vårt lag var en raksträcka efter de ledande laget. Malena tog ikapp och inför sista sträckan var det alldeles jämt. Rafael och jag växlar samtidigt (!)

Hur skulle de här gå. Jag bara måste vinna. Annars skulle jag få höra det flera gånger om. Och att Rafael dessutom sprang i jeans.

En otroligt jämn kamp…

…hela vägen in i mål! Så kul!!

Gorgen Abrami från Rosendal Fastigheter. Stort tack för all stöttning under hela resan. Fantastiskt att allt nu är på plats!

Studion växer fram

Första veckan i Juli kom leveransen på speglarna som ska upp i I’m a runner Studio. Alla speglar kom samlade på pallar och var ganska tunga, 308kg! Det var en spännande utmaning att få upp dessa till tredje våningen. Men alla speglarna höll, som tur var.

Speglarna är så efterlängtade. Vi har under senaste året inte haft möjlighet att träna på platser där speglar varit tillgängliga. Framförallt i början när man lär sig Spiral stabilisering är det värdefullt att få feedback via speglarna, men även när man utmanar med nya övningar. Det är ofta nya muskler som ska hittas och det är inte alltid kroppen gör det man önskar och med hjälp av speglarna kan man lätt se när kroppen kompenserar och man kan justera.

Speglarna var nu på rätt plats men innan de kunde monteras upp behövde vi få upp räcket som Spiral stabiliseringsbanden ska fästas i.

Det var riktigt knepigt att skruva fast räcket på fästena. Men vi lyckades skapa ett verktyg som kom åt. Den där lilla skruvmejsel bitsen ramlade HELA tiden från skiftnyckeln. Superlim blev vår räddning.


Några dagar senare tog vi oss an speglarna. Lim skulle tydligen räcka. Vi var skeptiska på att lim skulle klara de här tunga speglarna, men vi gav det ett försök.

kaffepaus!Otroligt imponerad av mina workers! Aldrig monterat en enda spegel tidigare och agerade som riktiga proffs. Mor, far och svåger, Tack! 

I'm a runner Lab tar form

Den 30 juni började semestern, en semester som inte skulle bli som mina tidigare somrar. Ingen resa var bokad, utan kalendern innehöll bara en sak. Det skulle vara starten på något nytt. Två veckor tidigare hade jag fått nycklarna till det jag kämpat för så länge. Det kändes overkligt att äntligen stå där, i en helt ny fantastisk lokal!

Att ha allt samlat under samma tak är precis det vi behövde. När allt har varit utspritt på olika platser har det varit svårt för kunderna att kombinera pass. Att träna löpning efter ett spiral stabiliseringspass är perfekt och det ger en helt annan känsla i steget. Med hjälp av lokalen är detta möjligt och gruppträningspassen är placerade för att kunna kombinera både gruppträningspass i spiral stabilisering och löpning för att kunderna ska få ut så mycket som möjligt av passen. Kombinationen gör att löpningen blir skonsammare och träningen effektivare. En optimal kombo!

“FÄRIDIGSTÄLL LOKALEN” stod stort över semesterveckorna och det blev precis så. Nu börjar semestern närma sig sitt slut men det ska bli fantastiskt kul att äntligen ta emot er. De är ni kunder som kommer göra lokalen.

Vi började med I’m a runner Lab där löpanalysutrustningen ska ta sin plats. Här skulle en skog placeras upp på väggen med ett bländande solljus. Tanken med väggen är att den ska ge ett lugn i kroppen som kan vara med och bidra till ett avslappnat löpsteg. Det är då vi springer som bäst. Att springa på löpband är alla inte vana vid och oftast inte kundernas favorit. Är man ovan att springa på band är det lätt att spänna sig men kanske kan väggen lura kroppen att man är ute och springer i skog och mark, vad tror ni? 

Jag gillar stora vita väggar, stilrent! Men just den här väggens görs bäst som skog.

Nu kör vi!

Ätt sätta upp en fondvägg är enkelt. I alla fall om man har den här skickliga personen i samma rum!

– Linda, har du beställt rätt längd? (Paniken som uppstår när vi tror att jag förväxlat längden med bredden vid beställningen.)

En av Uppsalas starkaste profiler under 30år

Uppsala Det känns fantastiskt roligt att ha blivit utsedd till en av Uppsalas starkaste profiler under 30 år. Jag brinner för att inspirera och sprida kunskap om hur vi når en bättre hälsa och en smärt- och skadefri vardag via regelbunden löpträning kombinerat med Spiral stabilisering. Det är fortfarande många som inte känner till vad Spiral stabilisering är och vilka positiva effekter det har på kroppen. Men att få äran att bli utsedd till en Uppsalas starkaste profiler är en stor hjälp att kunna sprida denna kunskap vidare. Tusen tack för nomineringen!

Mitt mål är att alla ska känna till vad spiral stabiliseringen är och på vilket sätt de kan använda sig av av de spirala muskelkedjorna i vardagen både när vi går och springer och därmed nå en friskare och skadefri vardag. Vill du läsa mer om det redan nu kan du gå via denna länk: Spiral stabilisering

My crew! Tack för att ni alltid finns där och stöttar.

Min syster Sandra Lövqvist och hennes vän Martina Gårdenberg

Bästa vän, Babak sarehkhani 

Lillasyster Erika Lövqvist, Moster Helena Lundqvist och min kära mor, Suzanna Jansson

Min första halvmara

Det var alldeles för länge sen jag sprang ett lopp. För mig är alla lopp, oavsett storlek, förknippat till tävling. Och ska jag tävla då gäller det att jag kan prestera. Senaste tiden har det varit mycket fokus på jobb och min träning har inte prioriterats. Jag är därför väldigt långt ifrån den form jag en gång hade. Och det har varit en ständig kamp i huvudet om jag ska tävla eller inte. I löpning är det så otroligt lätt att se vilken form man är i och därför har jag inte velat tävla, med risken att springa mycket sämre än vad jag en gång klarat. Jag vet, det låter helt galet. Att undvika något man gillar att göra på grund av att man inte är tillräckligt bra.

Jag älskar att springa lopp. Jag älskar hela upplevelsen. Allt ifrån att äta den perfekta frukosten på morgonen, till pirret som växer i kroppen ju närmre man kommer tävlingen, till att stå där på startlinjen och vänta på att startskottet ska gå av. Sen det bästa av allt, själva loppet! Känslan av att springa precis på den kapacitet man klarar. Det är fantastisk känsla! Och varför hålla sig undan något som ger så mycket glädje för att jag är rädd för att inte kunna prestera på den nivån jag en gång hade? Obegripligt.

Målet är att klara ett maraton
I våras bestämde jag mig för att släppa dem tankarna och göra det som är kul. Jag tränar bäst med tydliga mål och jag vill kunna komma tillbaka och springa 800m/1500m på bana. För att inte hamna i tankarna där jag jämför mig med mina tidigare tider har jag lagt upp andra mål som inte är tidsbaserade, de räcker att mina mål på sikt är det. Under denna sommar har jag därför ett helt nytt mål, att klara av ett maraton!

Det här målet, att klara ett maraton, sattes i samband med att Im a runnerloppet gick ihop med Ekebyloppet och Uppsala Kulturmaraton och skapade det unika samarbetet uppsalalopp.se. Detta är ett jättestort steg för mig då jag tyckt att 10km har känts långt nog. Jag har sprungit två 10km lopp i mitt liv. Midnattsloppet i Sthlm år 2006 på tiden 43.30min och Blodomloppet i Uppsala 2014 på tiden 42.10. Jag har alltid varit så imponerad över alla som springer maratonlopp. Att orka hålla fokus och pressa kroppen under så lång sträcka. Och att nu få uppleva det själv om 3 månader. Det känns mäktigt. Och framförallt väldigt nervöst!

Hålla god frekvens och kort kontakttid
Sedan slutet på mars/början av april i år drog jag på mig en förkylning med halsont och feber. Efter en vecka hade det lagt sig men jag fortsatte att vara väldigt snuvig och hostig. Det tog 6 veckor!! innan jag blev helt bra och kunde träna, men det visade sig inte vara en förkylning utan det som gjorde att det blev bra var att jag blev rekommenderad att ta antihistamin. 2 dagar!! efter att jag började blev jag helt bra. Jag har aldrig haft problem med pollen tidigare men nu verkar jag ha utvecklat en allergi. I och med detta anmälde jag mig inte på ”challenge” 21km på Ekebyloppet som är den första utmaningen i Uppsalalopp.se och en del av upptrappningen till maraton utan anmälde mig till 5km. Några dagar innan tävlingen tänkte jag om. Det är klart jag ska springa 21km, allergin var borta och för att klara ett maraton kan det vara bra att känna av hur en halvmara känns. Jag hade hört att Ekebyloppets långa bana var fantastisk så det var bara att börja ladda. Fokus var på att hålla en god frekvens genom hela loppet och sträva efter en kort kontakttid i marken.

Jag har på träning som längst sprungit 2st 20km pass. Den första gången var med Mohamad Hassan (som arrangerar Uppsala Kulturmaraton) förra året i februari på en Hälsomässa i Uppsala. Det var då jag fick höra om hans framtidsplaner för Uppsala Kulturmaraton. Otroligt inspirerande! Andra gången var i vintras och första gången jag sprang en halvmara var den 14 maj på ett träningspass som vi arrangerade med Uppsalalopp.se. Då sprang vi den första halvan av Uppsala Kulturmaratons bana.

En vacker men otroligt utmanande bana
I tisdags, på nationaldagen, var det dags för Ekebyloppet. Väderprognosen lovade fantastiskt väder så förutsättningarna för ett härligt lopp såg bra ut. Jag visste inte exakt hur banan gick men jag hade hört att det var varierat underlag med kuperad terräng. På flera delar av banan skulle man även springa på spångar.

Ca 30min innan start körde jag igång med spiral stabilisering i ca 15-20min tillsammans med flera löpare från våra löpgrupper. Vi mjukade upp kroppen och aktiverade löparmusklerna, de spirala muskelkedjorna, inför start. De sista minuterna passade vi på att ta lite bilder för att sedan leta oss vidare till starten.

Här är en del av I’m a runner’s team. Vi har precis förberett kroppen inför start med spiral stabilisering.

Mohamad Hassan, Malena Ranch från Uppsala Kulturmaraton och min kollega Gusten Johansson är superladdade inför starten på Ekebyloppet 2017.

Starten gick och jag försökte hitta in i ett behagligt tempo. Den första delen av banan var flack och efter ca 5km tog vi oss in i terrängen. Jag gillar att springa på plant underlag för där känns det som om jag har bäst kontroll på löptekniken. Men det är en härlig känsla att springa i skogen också. Det gäller att vara uppmärksam på ett annat sätt. Jag höll på och vurpa vid ett par tillfällen. Jag sprang i mina Vivobarefoot och det hade regnat mycket dagen innan så det var lerigt i skogen. Att springa på spångar med leriga platta vivobarefoot var inte det klokaste. Det blev otroligt halt. Efter skogspartierna kom vi ut på fälten. Benen kändes mycket möra och jag började bli nervös på om jag hade gått ut för hårt. Jag började scanna av tekniken och märkte att jag börjat ta långa steg och börjat svanka i ryggen. För att minska belastningen på benen och skynda på återhämtningen hjälpte det mycket att korrigera tekniken. Jag kortade ned stegen, minskade kontakttiden i marken och sträckte upp. Bara efter några steg kändes det bättre i benen och jag kunde landa med foten bättre under kroppen. Löpsteget flöt på igen. Via löpanalysutrustningen vi jobbar med (motion metrix) ser man tydlig skillnad i energiåtgång samt ledbelastning när vi landar med foten under kroppen och håller en god frekvens (gärna över 180steg/min) och det blev extra tydligt idag. Ju längre in i loppet ju mer behövde jag vara observant på steglängd och frekvensen i steget. De sista två kilometrarna var hela kroppen mör och när jag började skymta mållinjen kändes det så häftigt. Jag vara bara några 100 meter från att klara min första halvmaraton. Jag slutade på en tid 1.38.48 vilket var långt över min förväntan men det härligaste av allt var att kroppen orkade hålla tekniken längre än vad jag trodde jag skulle klara. En fantastisk känsla!

Fullt fokus mot Uppsala kulturmaraton
Under 3 månader gäller det nu att bygga på träningen och få mer mängd för att klara Uppsala kulturmaraton den 8e september.  Här kan jag inte jämföra mig med några tidigare tider och kan istället bara njuta av upplevelsen, att springa genom Uppsalas vackra natur. Därefter byter jag fokus till kortare sträckor för att se om det går att få en inomhussäsong med den här kroppen!

Efter loppet fyllde vi på med energi och hade 5 kamp. Vinnarna vann startplats till Midnattsloppet i augusti, Malena och Mohamad tog hem vinsten, men det var jämt in till sista stund. En utslagstävling avgjorde det hela. Stort grattis! 

I denna tävling fick man ta 1-3 pinnar på. 20 st pinnar totalt och den som tar sista pinnen förlorar.

På denna tävling satt de ihop via två snören. De som kom loss först vann.

 

I'm a runner studio blir verklighet

Det känns overkligt att vi nu faktiskt närmar oss inflytt i denna fantastiska byggnad, Inspiration Rosendal. Jag minns när jag var på en basketmatch i Fyrishov för ett par år sedan och fick se bilder på byggnaden för första gången. En löparbana på taket?! Jag måste ju bara bo där. Jag bokade in mig på en lägenhet och var otroligt förväntansfull. Jag tycker att det är fantastiskt härligt att springa i skogen och komma bort från allt men att kunna springa intervaller på en löparbana, som finns på hustaket, det måste väl ändå slå allt?

Under denna period började jag även att leta efter en lokal för verksamheten att kunna vara i. Det har varit svårt att hitta en bra plats att kunna köra spiral stabiliseringsklasser. Jag letade efter ett träningsrum där jag kunde placera speglar på ett sätt precis som förenklar träningen precis som grundaren i spiral stabilisering, Dr Richard Smisek, har i prag. Lokalen behövde också erbjuda möjligheten att kunna göra löpanalyser.

Bygget i Rosendal hade redan påbörjats och av ren chansning frågade jag Gorgen på Rosendals Fastigheter om alla lokalutrymmen var uppbokade. I detta skede visste man även att Rosendal skulle växa mycket kommande år så jag var i stort sätt övertygad om att det skulle vara försent. Men tänk att få driva verksamheten i en byggnad som det bara strålar löpning och andra aktiviteter. Ja, för att löparbanan är inte det enda som finns i denna byggnad. Utöver löparbana finns det en plan för streetbasket, en soltrappa, ett gym och en ICA butik. Tanken är att de som bor i byggnaden ska inspireras till att röra sig och att verksamheterna som drivs ska kunna underlätta vardagen för hyresgästerna och inspirera till interaktion mellan människor. I mina öron låter detta helt fantastiskt. Och det bästa av allt, det fanns lokalutrymme kvar!

Vi började direkt att titta på möjligheterna att kunna bedriva verksamheten där. Jag träffade Arkitekten, Mikael Ahrbom, vid flera tillfällen och vi ritade om och om flera gånger för att få en så bra planlösning som möjligt anpassat till att kunna köra spiral stabilisering, göra löpanalyser och även ha behandlingsrum. Det ska bli så häftigt att fortsätta utveckla verksamheten med bas från Inspiration Rosendal! Fortsätt håll utkik på bloggen för spännande nyheter som kommer att komma i vår lokal.

I slutet av juni planeras byggnationen vara klar. Här nedan kan ni följa hur lokalen växt fram…

Arkitekten, Mikael Ahrbom och Gorgen Abrami från Rosendal Fastigheter.

16 februari 2016


Här ser vi entrén som kommer vara i hörnet. Vår lokal kommer att vara på plan 1 och plan 2.

12 juni 2016Detta plan kommer vi att ha vår reception, löpanalysutrustningen, en liten shop och två behandlingsrum,


Här kommer löparbanan att gå!

16 december 2016


På detta plan kommer spiral stabiliseringsklasserna att vara, det finns även två omklädningsrum på detta plan.

24 mars 2017


Här har behandlingsrummet börjat växa fram.


2 april 2017


 
  

 Såhär kommer det att se ut när allt är klart..så spännande!

Träffa grundaren i spiral stabilisering

I mitten av november 2015 åkte jag till Prag för att gå min första utbildning hos Dr. Richard Smisek, grundaren av spiral stabilisering. Jag var så spänd och förväntansfull. Smisek bor och håller i utbildningar i hans egna hotell i Prag. 

Det var drygt ett år tidigare som jag kom i kontakt med spiral stabilisering i samband med att jag började få ont i utsidan av vaden. Min tränare, Cai, tog med mig till Jesper på Viking Rehab, som utbildar i Spiral stabilisering i Sverige tillsammans med hans kollega Magnus. De båda är utbildade kiropraktorer. 

Jag kände snabbt att det här var något jag ville lära mig mer om. Imorgon reser jag till Prag en tredje gång för att fortsätta utvecklas inom spiral stabilisering. 

Har du några frågor du skulle vilja stämma Smisek? Maila mig!

 Jag laddar för resa till den fantastiskt fina staden, Prag. (Bilden är från 2015 från första resan till Prag.)

Hotell Smisek

Hela utbildningsteamet. Jesper Johnsson, Richard Smisek och Magnus Fredriksson.

Smisek testar min rörlighet i mina vertikala muskelkedjor (bland annat lilla bröstmuskeln och höftböjaren) första gången i Prag, november 2015. Ska bli spännande att se vad som har hänt rörlighetsmässigt sedan denna bild togs. Det blev en intensiv utbildning i Sps och som ett litet träningsläger med 2-3 SPS pass/dag. Har aldrig mått så bra i kroppen!

 

Imorgon inspirerar vi Uppsalas näringsliv

I förra veckan träffade hela gänget från Uppsalalopp.se Veronica från Vakna Uppsala uppe i Kommunhuset. Vilken fantastisk vy över Uppsala stad. Och vilken takterass.

Vi vill inspirera hela Uppsala till att regelbundet röra på sig och finna glädjen i det. Imorgon, torsdag, gästar vi Vakna Uppsala i en monter för att informera om loppen och hur du kan ta del av hela löparresan som börjar redan nu på söndag med en inspirationsträff. Alla är välkomna.

Vy över Uppsala Slott, Carolina Rediviva, Domkyrkan och Resecentrum.

 

Möte tillsammans med Mohamad Hassan, Stina Sandberg och Veronica Westerling inför deltagande i Vakna Uppsala med Uppsalalopp.se

Drömmer du också om att klara ett Maraton?

Jag har under våren haft flertalet möten tillsammans med Mohamad Hassan från Uppsala Kulturmaraton och Stina Sandberg från Ekebyloppet i Uppsala. Vi har inlett ett mycket spännande samarbete under namnet Uppsalalopp.se.

Det känns som ett fantastiskt roligt samarbete då vi delar samma vision. Att få hela Uppsala i rörelse! Gemensamt hoppas vi kunna engagera flera att finna glädjen i att röra sig kontinuerlig och bygga en starkare gemenskap i Uppsala. Och vi vet att Uppsala älskar utmaningar -Vi erbjuder därmed en serie av 8st lopp varav 2 utmaningar.

Im a runnerloppen skapar kontinuteten för att vi ska klara att ta oss an de 2 utmaningarna, Ekebyloppet (5-10-21km) och Uppsala Kulturmaraton (42km eller stafett). Vem som helst kan delta.

Har du som dröm att klara av ett maraton? Vi tar dig dit!

Vi hjälper dig att komma igång med träningen i tid och kickar igång med en inspirationsträff 9/4 för att sedan springa igång med första I’m a runnerloppen 19/4 och 24/5. Därefter tar vi oss an Ekebyloppet den 6/6. Däremellan ligger tre Im a runnerlopp till, 28/6, 2/8 samt 6/9. Sedan väntar utmaning 2 med Uppsala Kulturmaraton den 8/9 och vi varvar ned med ett sista Im a runnerlopp 11/10.  Känner du att ett helt maraton är en för tuff satsning i år kan du fortfarande ta del av den här resan och dela på den sista utmaningen i Uppsala Kulturmaraton med dina vänner och springa stafetten.

När du tagit dig an hela löparresan i Uppsala får du en unik t-shirt och bjuds på en segermiddag den 25 oktober på Eklundshof i Uppsala. Under resan bjuds du även in till en inspirationsträff och träningstillfällen för att ge dig de redskap du behöver för att ta dig igenom loppen.

Imorse hade vi planeringsmöte på Villa Anna i Uppsala. 

Lördagar är min långdistansdag men en seg förkylning håller sig kvar så detta blev ett bra utbyte och ha ett inspirerande möte tillsammans med Hassan & Stina för att hålla glöden uppe.

Vi sitter idag och tar fram en gemensam broschyr för loppen. 

Ett måste. WORK SELFIE. (bortse från mitt igensvullna öga)

 Vill ni träffa oss och höra mer om loppen, kom till Vakna Uppsala på torsdag. Där har du också chans att vinna en startplats för dig och en vän i årets löparresa, Uppsalalopp.se

Löpteknikträning med GUSK Dam

Im a runner har nu inlett ett arbete med GUSK Dam i Uppsala där samtliga spelare gjort en första löpanalys med vår nya utrustning, MotionMetrix. MotionMetrix ger information om vad löpsteget kostar i energi vid en given hastighet samt vilken belastning det blir på lederna. Via 3D kameror registreras steglängd, stegfrekvens, lutning, kontakttid i marken, studsande rörelse, bromsande krafter, stegbredd mm och alla dessa biomekaniska parametrar räknar ut vilken belastning kroppens utsätts för. Via denna info kan man även se över om det finns några risker för att skada ska uppstå.

Jag har gjort analyser tidigare genom att filma med appen "coach's eye" vilket ger bra feedback visuellt men några exakta mått på steglängd, frekvens mm får man inte vilket i vissa fall kan vara av stort värde. Med MotionMetrix utrustningen kan man enkelt visa på alla dessa parametrar i siffror och små förändringar ses enklare vilket är värdefullt när utvärderingar görs för att se att träningen ger de vi är ute efter. Förutom löpanalysen gjorde vi ett stabilitet, kontroll och rörlighetstest som också kommer utvärderas före och efter träningsperioden. 

Nu väntas en teoretisk genomgång och därefter löpteknikträning. Det kommer handla om att grunder i löpteknik men sedan också hur de ska kunna implementera detta in i en träning- eller matchsituation. Målet är att det nya löpsteget ska kosta mindre energi så att de orkar mer på planen samt vara piggare att ta rätt beslut i rätt läge. Genom löpteknikträningen kommer de också förebygga för flera överbelastningsskador som är förekommende hos fotbollsspelare. Det ska bli otroligt kul att följa spelarna i GUSK:s utveckling i vår, jag håller er uppdaterade om hur det går.

Örjan är Im a runners nya löpcoach

Jag kan med stor glädje meddela att Örjan Grelsson nu är officiell löpcoach i Im a runner. Det är fantastiskt roligt att ha med en sådan erfaren löpare som Örjan. Vi båda ser mycket fram emot att följa våra kunders utveckling under våren.
Till en början kommer Örjan att vikariera några av gruppträningspassen. Snart kommer Örjan även att hålla i egna pass där du kommer att kunna träna tillsammans med honom och ta del av hans kunskap och erfarenheter varje vecka. Håll utkik här på hemsidan.
Lär dig mer om Örjan nedan,
 1. Berätta kort om dig själv: 55 år, civilingenjör. Arbetar som systemutvecklare på GE-Healthcare i Uppsala. Mitt stora intresse är konditionsidrott, framför allt löpning och skidåkning. Började som längdåkare i min födelsestad Östersund i 12-13 års åldern. När jag flyttade till Uppsala för studier 1983 så övergav jag längdåkningen och övergick helt och hållet till löpningen. Som aktiv löpare tränade och tävlade jag på distanser från 5km till marathon. Har också hunnit med att vara tränare och coach för herr-seniorerna i medel- och långdistanslöpning i Upsala IF under knappt 20 år.
 2. Vad tycker du är det bästa med att springa? Ett perfekt sätt att koppla av och samtidigt träna kondition. Friheten att kunna utöva den idrott jag älskar var jag än befinner mig.
 3. Vilken är din favoritdistans? Här står valet mellan halv-marathon eller marathon. Får väl säja marathon för att det är en distans där det kan hända väldigt mycket. Det gäller att vara taktisk, känna sin egen kapacitet och lyssna på kroppens signaler under loppet för att lyckas bra.
 4. Vilket är ditt bästa löparminne? Svårt att välja ut ett enda men som aktiv måste det vara först dagen på fjällorienteringen i Åre i början på -90 talet. Vid starten är dimman så tät att man knappt kan hitta sin patrullkompis och orienteringen näst intill omöjlig. Dimman lättar efterhand och när vi går i mål som en av de första patrullerna så flödar fjället i full sol och vi har haft en underbar och mycket krävande löptur. Sedan finns många fina minnen från tiden som tränare och coach när mina adepter lyckats ta SM-medaljer och blivit uttagna till olika landslagsuppdrag.
 5. Hur tränar du idag? Löpning i kombination med spiral stabilisering. En träningsform jag kom i kontakt med för första gången för knappt ett år sedan. Redan efter några få pass så insåg jag potentialen i denna träningsform och att det är ett perfekt komplement till löpträningen då fokus ligger på flexibilitet, stabilitet, balans och styrka. Komponenter som behövs för att uppnå en effektiv och ekonomisk löpstil. Likt löpning så kan spiral stabilisering tränas i princip var som helst eftersom det enda som krävs är ett gummiband
 6. Vad tycker du är roligast med att coacha andra? Att med hjälp av den erfarenhet och rutin jag samlat på mig kunna staka ut en väg för att hjälpa andra att nå sina mål. Att sedan följa utvecklingen vara med och stötta och lägga om kursen på den ofta krokiga vägen fram mot målet är oerhört stimulerande. Om allt sedan lyckas och målen nås eller rent av överträffas är det obetalbart att se glädjen hos sina adepter.

Örjan är Im a runners nya löpcoach

Jag kan med stor glädje meddela att Örjan Grelsson nu är officiell löpcoach i Im a runner. Det är fantastiskt roligt att ha med en sådan erfaren löpare som Örjan. Vi båda ser mycket fram emot att följa våra kunders utveckling under våren.
Till en början kommer Örjan att vikariera några av gruppträningspassen. Snart kommer Örjan även att hålla i egna pass där du kommer att kunna träna tillsammans med honom och ta del av hans kunskap och erfarenheter varje vecka. Håll utkik här på hemsidan.
Lär dig mer om Örjan nedan,
 1. Berätta kort om dig själv: 55 år, civilingenjör. Arbetar som systemutvecklare på GE-Healthcare i Uppsala. Mitt stora intresse är konditionsidrott, framför allt löpning och skidåkning. Började som längdåkare i min födelsestad Östersund i 12-13 års åldern. När jag flyttade till Uppsala för studier 1983 så övergav jag längdåkningen och övergick helt och hållet till löpningen. Som aktiv löpare tränade och tävlade jag på distanser från 5km till marathon. Har också hunnit med att vara tränare och coach för herr-seniorerna i medel- och långdistanslöpning i Upsala IF under knappt 20 år.
 2. Vad tycker du är det bästa med att springa? Ett perfekt sätt att koppla av och samtidigt träna kondition. Friheten att kunna utöva den idrott jag älskar var jag än befinner mig.
 3. Vilken är din favoritdistans? Här står valet mellan halv-marathon eller marathon. Får väl säja marathon för att det är en distans där det kan hända väldigt mycket. Det gäller att vara taktisk, känna sin egen kapacitet och lyssna på kroppens signaler under loppet för att lyckas bra.
 4. Vilket är ditt bästa löparminne? Svårt att välja ut ett enda men som aktiv måste det vara först dagen på fjällorienteringen i Åre i början på -90 talet. Vid starten är dimman så tät att man knappt kan hitta sin patrullkompis och orienteringen näst intill omöjlig. Dimman lättar efterhand och när vi går i mål som en av de första patrullerna så flödar fjället i full sol och vi har haft en underbar och mycket krävande löptur. Sedan finns många fina minnen från tiden som tränare och coach när mina adepter lyckats ta SM-medaljer och blivit uttagna till olika landslagsuppdrag.
 5. Hur tränar du idag? Löpning i kombination med spiral stabilisering. En träningsform jag kom i kontakt med för första gången för knappt ett år sedan. Redan efter några få pass så insåg jag potentialen i denna träningsform och att det är ett perfekt komplement till löpträningen då fokus ligger på flexibilitet, stabilitet, balans och styrka. Komponenter som behövs för att uppnå en effektiv och ekonomisk löpstil. Likt löpning så kan spiral stabilisering tränas i princip var som helst eftersom det enda som krävs är ett gummiband
 6. Vad tycker du är roligast med att coacha andra? Att med hjälp av den erfarenhet och rutin jag samlat på mig kunna staka ut en väg för att hjälpa andra att nå sina mål. Att sedan följa utvecklingen vara med och stötta och lägga om kursen på den ofta krokiga vägen fram mot målet är oerhört stimulerande. Om allt sedan lyckas och målen nås eller rent av överträffas är det obetalbart att se glädjen hos sina adepter.

Kan man springa ute när det är halt?

I onsdags var det vila på träningsschemat och idag var det dags för intervaller. Jag skulle springa 60 sekunder och vila 30 sekunder. Antalet intervaller och den fart jag skulle ha styrdes av hur tekniken kändes. Sedan intervallerna i måndags har jag haft en grym träningsvärk i baksida och insida lår. Igår var det som värst men jag hade även känningar imorse så funderade på att flytta fram intervallerna en dag för att inte riskera något. Men under dagen blev jag successivt bättre och körde passet som tänkt. Det var en riktig vinterdag i Uppsala. När jag sprang intervallerna var det 12 minusgrader ute. Sådär riktigt friskt och krispig luft. Jag kan verkligen gilla att springa i det här vädret, det är kanske inte är min topp 3 men det ligger däruppe någonstans. Det är något med luften och den tysta och lugna omgivningen som skapas av all snö, och när det knarrar sådär härligt i varje steg.

Jag sprang i mina Vivobarefoot skor (evo pure) och tekniken flöt på. Jag brukar oftast springa helt barfota i dessa men ett par strumpor kändes som ett bra val idag. Dessa skor kanske inte är de första skorna som rekommenderas när man ska springa och det är halt ute, men jag tycker att det fungerar alldeles utmärkt. De enda gångerna jag tar det lugnt i dem är när jag springer utför branta backar eller i snäva kurvor. Men det är ganska lätt att undvika sådana faror. Jag älskar känslan i steget som blir i de skorna och det ger riktigt bra feedback på hur jag sätter i foten i marken. Det går snabbt att justera steget om jag skulle tappa fokus. I tekniken strävade jag framförallt på att hålla en hög stegfrekvens och en så kort kontakttid i marken som möjligt. Började jag tappa i frekvens blev det genast halare underlag. Genom att hålla en högre frekvens är det lättare att landa med foten under kroppen och då minskar risken för att man halkar/får dåligt fäste. Om du tycker att det är obehaligt att springa när det är halt ute borde du testa att öka stegfrekvensen till 180 steg/min och även korta ned steget lite grann så ska du se att det ger en stor skillnad.

och du, strunt i bilderna när det är -12. Det tar halva passet innan fingrarna blir varma igen!!

Teknikintervaller inomhus

Idag var det dags för årets andra pass. På måndagseftermiddagar har jag träning med min coach, Cai, och likaså dagen till ära. Vi har under hösten framförallt fokuserat på 200m intervaller inne på IFU Arena. Känns fortfarande overkligt att det är cykelavstånd till en inomhusarena. Lyxigt. Alla mina pass har sedan jag började ta upp min löpning igen för 2.5 år sedan haft fokus på löpteknik. Farten har därmed fått anpassa sig efter vad jag klarar tekniskt. Det har varit en spännande resa och nu börjar det äntligen kännas som att kroppen förstår och kan översätta det vi velat göra under hela den här perioden. Det är en sak att veta vad man strävar efter i teorin, men sen att göra det i praktiken, det är inte alltid lika lätt. Då är det extra viktigt att ha en coach som pratar samma språk, det finns inget som ger så mycket för känslan i löpsteget som dessa pass med Cai.

Jag har en lång bit kvar innan jag når dit jag vill men att bara vara på rätt väg (och att kroppen håller sig hel!) det är en drivkraft i sig. Jag hade aldrig kunnat ta mig tillbaka och kunna springa så mycket som jag gör idag om det inte vore för justeringarna i min löpteknik och att kombinera löpningen med spiral stabilisering. Tidigare var jag skadad fram och tillbaka i stort sätt hela tiden och fick ta pauser i träningen. Att bara kunna springa är en stor vinst i sig!

Imorgonförmiddag väntar ett distanspass, ser ut att bli en solig löptur...

Spiral stabilisering före, under och efter passet. I bakhuvudet smids planer för årets upplaga av Im a runnerloppet 5km :)

img_2530.jpg

Nöjd och glad efter intervaller inne på IFU Arena i Uppsala.


Namn: Linda Lövqvist


Ålder: 26


Arbete: Löpcoach, Fysioterapeut och personlig tränare.


Instagram: imarunner.se

Sport I dag