Almtunas klubbchef utan glädjekalkyler

Färre istimmar, buss i stället för flyg, egen fystränare och inte lika många anställda – så ser verkligheten ut för Almtuna, som i vår ska ha minst två miljoner kronor i eget kapital.

Styrelseledamoten Niklas Sjölund (t v) tillsammans med Almtunas klubbchef Robert Lif.

Styrelseledamoten Niklas Sjölund (t v) tillsammans med Almtunas klubbchef Robert Lif.

Foto: Håkan Lundh

Ishockey2019-10-17 16:00

Efter den minst sagt turbulenta vintern/våren 2019, där allt slutade med en chockartad degradering från allsvenskan, så förändrades allt på bara några timmar.

Almtuna tvingades tänka i helt nya banor.

Det skissades för division I-spel. Kontrakt skrevs med spelare för en ny och lägre serie. Sakta men säkert skulle klubben växa i en ny ekonomisk kostym. Besparingar hade varit nödvändigt oavsett, men nu var det livsviktigt. Hela föreningens existens stod på spel.

Så förändrades allt igen, inte över en natt men tillräckligt snabbt för att skapa nya – men om möjligt trevligare – problem att lösa: Almtuna blev allsvensk klubb igen.

– Det blev ett vakuum och därför ligger vi efter tidsmässigt. Vi tappade två månaders försäljning och det tar lite tid att jobba ikapp, men vi kommer att hinna med det, säger klubbchefen Robert Lif, som berättar att budgeten för 2019/2020 visar ett tillräckligt plusresultat för nå det egna kapitalet som krävs, två miljoner kronor.

Men det är ingen dans på rosor för Almtuna.

Klubben har en av Hockeyallsvenskans lägsta spelarbudgetar.

– Det som topplagen betalar för sin förstakedja har vi till hela spelartruppen, säger Lif.

Det är på kostnadssidan som Almtuna med Robert Lif i spetsen har jobbat extra hårt. Det har skurits, det har bantats och det har slimmats både här och där.

– Det är genom kostnadsbesparingar som vi kan nå två miljoner i eget kapital. Vi har tittat på allt och har tvingats skära rejält på a-lagsbudgeten. Det enda som är oförändrat är kostnaderna för damlaget, säger Lif.

Samtidigt är det en svår balansgång berättar Lif och Niklas Sjölund, tidigare ordförande och numera styrelseledamot i Almtuna. 

– Det gäller att inte skada den dagliga verksamheten. Att skära i personalledet ger snabbast effekt och det gör att färre får jobba mer och det kanske inte är hållbart på sikt, säger klubbchefen.

Frågan är då om besparingarna räcker. 

Kommer Almtuna att ha ett eget kapital på två miljoner och få elitlicens för säsongen 2020/2021?

– Det ska vi göra, konstaterar Lif.

Så det är ingen glädjebudget när det gäller intäkterna från a-lagsmatcherna?

– Ni vi gjorde budgeten tog vi intäkterna från vip, förköp och biljetter från förra säsongen, så nej, det är ingen glädjekalkyl, säger Lif.

Almtuna kämpar varje dag med att hålla kostnaderna nere. Här spelar Almtuna (och Calle Åsell) mot Södertälje tidigare den här säsongen.
Almtuna kämpar varje dag med att hålla kostnaderna nere. Här spelar Almtuna (och Calle Åsell) mot Södertälje tidigare den här säsongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!