I backspegeln Det var den 11 november 1962 och ett av favoritlagen till SM-guldet kom till Uppsala och uterinken vid Studenternas IP. Frölunda hade stjärnspelare som Ulf Sterner och Ronald "Sura-Pelle" Pettersson. Almtuna var starkt nederlagstippat.

Hemmalaget var nykomling i Sveriges högsta serie och hade inlett säsongen med två förluster, först i premiären mot Brynäs (4 413 tittade på, publikrekord) och sedan mot Bofors på bortaplan.

Men nu när Frölunda kom till Studenternas vällde det in publik ...

Almtuna förlorade med 5–0, men enligt UNT:s referent Gunnar Falkenås, så gjorde Ais en bra insats. Efteråt uttalande sig Frölundaledaren Bengt "Bittan" Johansson och öste beröm över Almtuna. Men "Sura-Pelle" var inte lika imponerad:

– Det är inte lätt att komma från tvåan, men grabbarna i Almtuna kunde åka skridskor bra och när man får mer rutin kan de ta en och annan poäng.

Men det blev bara tre Almtunapoäng (en seger och ett kryss) under hela grundserien och efter en femteplats i kvalserien blev det respass från högsta serien direkt.

Publiken då? Jo, det var som sagt rusning till matchen mot Frölunda. 7 522 betalade entré på Studenternas – ett rekord som står sig än i dag.

Almtunas publiksnitt i serien blev 4 101 och det räckte till en sjätteplats av 16 lag som spelade i högsta serien på den tiden. Almtuna var före lag som Södertälje, Skellefteå och Västerås och bara marginellt slaget av Leksand som hade ett snitt på 4 268.

Det var den här säsongen som 23 192 på Ullevi såg Frölunda möta Djurgården i början av november, men det talades om att 10 000 inte kom in i kaoset som rådde ...

Almtunas största stjärna under det här året var utan tvekan backen Arne Carlsson, som sedan värvades av just Frölunda. Andra stora namn var Lasse Pettersson, Stig Skantz samt målvakterna Torild Sääw och Bernt "Skräcken" Carlsson.

Efter Almtunas degradering tog det 47 år innan föreningen var med och nosade på en plats i den högsta serien. Almtuna under Jonas Rönnqvists ledning hade elitseriechans ända in i den sista kvalserieomgången mot Leksand 2010.