IK Oskarshamn kom från fyra raka förluster. Almtuna kom från en viktig seger mot Tingsryd. Men vilket lag som var hetast i jakten på tre nya poäng såg man tidigt.

Hemmalaget ville säkra sin allsvenska finalplats, och efter två ganska jämna perioder så körde Oskarshamn över Almtuna i den tredje perioden, där de gjorde tre raka mål. Ännu värre för Almtunas del var att båda bottenkonkurrenterna Pantern och Tingsryd vann respektive tog poäng i sina matcher.

Almtuna hade lite svårt att skapa de riktigt heta chanserna, och få till de långa anfallen som krävts för att hota ett lag som Oskarshamn. Men undantag fanns. Duon Tony Mårtensson och Viktor Hertzberg hade några fina kombinationer och lägen. Hertzberg hade bland annet ett friläge som han missade, och sköt även pucken i masken på hemmamålvakten i fritt läge. Det ska även sägas att Oskarshamns unge målvakt Adam Åhman spelade riktigt stabilt och starkt i hemmamålet. Bästa läget hade Almtuna i den andra perioden när backen Jonatan Léman sköt ett fräsande skott i ribbans undersida vid ställningen 2-0 för hemmalaget. Det ringdes på skottet för att se om det möjligen var inne - men svaret var nej.

– Vi gjorde en okej första period. Sedan har vi ett olyckligt powerplay där de gör 2-0. Men vi repar oss rätt bra och skapar bra tryck på Oskarshamn bitvis. Men sedan föll vi igenom totalt i tredje. Överlag är vi missnöjda med vår insats, säger Almtunacoachen Nichlas Falk.

Det var fjärde gången den här säsongen som Almtuna går från en match utan att göra mål.

– Vi hade våra lägen, men det gäller att ta vara på dem med, och framförallt på bortaplan. Sedan faller vi igenom på ett sätt som inte är okej, fortsätter Nichlas Falk.

Matchen avgjordes av en kanadensare. Oskarshamns Alex Hutchings stängde matchen när han först sköt 3-0 fyra minuter in i tredje perioden, och fyra minuter senare även gjorde 4-0. Där gick matchen helt för Almtuna. Oskarshamn spädde sedan på till 5-0, och hade även ett sjätte mål inne - som dock blev bortdömt på grund av hög klubba.

– Jämfört med matchen mot Tingsryd, så spelade vi mer tillknkäppt där och hamnade i förarsätet när vi fick utdelning. Det blev ett annat matchscenario nu. Oskarshamn är jätteskickliga, och vi kom inte riktigt åt dem, säger Nichlas Falk.

Almtuna får nu jaga vidare på onsdag, när Karlskrona kommer till Gränbyhallen.