Matchen avbröts - för att hylla Turina

FOTBOLL. Ivan Turina hyllades i den 27:e minuten mellan Malmö och Norrköping.

2 maj 2013 09:18

Slutresultatet gladde inte publiken mellan Malmö och Norrköping (1-1), men kanske gick den ändå hem med känslan av att livet är så mycket mer än fotboll. För i den 27:e minuten stannade spelet upp. Publiken reste sig och hedrade tillsammans med spelarna AIK:s nyligen bortgångne målvakt Ivan Turina - som hade tröjnummer 27 - med en lång applåd.

Fakta: Elitidrott och hjärta

I Sverige rekommenderar Riksidrottsförbundet och Socialstyrelsen alla elitidrottare att genomgå en undersökning. Inom fotbollen är det obligatoriskt för alla inom dam- och herrallsvenskan samt superettan.

-Screeningen som görs (frågor om symptom och ärftlighet samt EKG) hittar man en majoritet av de ärftliga hjärtfelen, men den är inte jättebra på att hitta kranskärlssjukdomar. För att hitta kranskärlssjukdomar får man titta på de traditionella riskfaktorerna, förutom ärftlighet också blodfetter och kolesterol och blodtryck och sånt. Och då måste man göra riktiga stresstester, och det görs inte rutinmässigt, bara om vi har misstanke om något, säger överläkare Mats Börjesson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!