Efter två framgångsrika säsonger i tyska Opel Adam Cup vände Pontus Åhman hem till SM-serien under 2017 och 22-åringen från Almunge MK fick en flygande start med seger i första SM-deltävlingen, följt av SM-guld och seger i SM-sprinten inför närmare 10 000 åskådare på Flygstaden i Söderhamn.

Sedan gick det mesta i stå och de ädlare medaljerna i SM-totalen syntes aldrig till.

2018 ska bli något annat. När Rally Vännäs drar i gång SM-säsongen den 2-3 februari står Pontus Åhman åter på startlinjen som ett av de stora uppländska hoppen i serien. SM-guld är målet och den här gången är han uppbackad av ett nytt team med en ny bil.

Nybildade R-Sport Sweden, med säte i Dalarna, ställer upp i rally-SM med två nya Peugeot 2018 R2, där Pontus Åhman tillsammans med Jari Liiten är en av två unga förare i satsningen. Teamägaren Johnny Andersson kör själv en fyrhjulsdriven fyrhjulsdriven Ford Fiesta R5 i SM.

– Johnny åkte rally för sisådär 15 år sedan och såg att utvecklingen i Rallysverige inte hade gått så långt som han hade hoppats på. Det här måste vi göra något åt tyckte han, berättar Pontus Åhman.

Sagt och gjort sitter Pontus Åhman i ett storsatsande team bestående av tre bilar.

Vad innebär det här för dig?

– Det innebär att jag har slutat jobba i Uppsala och att jag har flyttat upp till Säter för att jobba med teamet på heltid. Vi hjälps åt alla tre och istället för att alla ska ha egna ekipage och ta sig till och från tävlingarna hjälpts vi åt gemensamt, med att från att skruva på bilar till att jobba med företagsevent, säger Pontus Åhman.

Vad kan det sportsligt betyda?

– Det kan nog bli riktigt bra, man hoppas att det ska ge resultat på tävlingar att man åker fortare och det finns en plan att vi ska ta oss utomlands med teamet. Det lockar och vi har större möjligheter att göra event med företag när vi är ett större team. Eftersom det handlar så mycket om ekonomi i rallysporten, att man måste få ihop en budget, har man en större chans att lyckas när man gör det tillsammans på det här sättet, säger Pontus Åhman.

R-Sport Sweden bedrivs som ett professionellt rallyteam och Pontus Åhman är laddad.

– Det är definitivt klart att vi kommer åka hela SM och min plan är att åka några tävlingar i tyska mästerskapet på asfalt när det är sommaruppehåll för SM.

Något guldrepris i sprinten under SM-veckan i Skellefteå i mars är dock inte att räkna med. I år tillhör han den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen.

– Det här är en otrimmad bil och det blir svårt att göra samma grej. Den Opel Corsa jag hade tidigare var en bra vinterbil och framför allt perfekt för sprint. Den här bilen jag har nu är bättre i långa loppet, i de stora tävlingarna. Det är där man vill lyckas, säger Pontus Åhman.