Yogan ger lust till livet

Epilepsin har följt Camilla Elwing Johansson sedan tonåren. Yoga har gett henne balans i tillvaron.

9 februari 1916 11:14

– Man behöver inte åka hela vägen till Thailand för att leva här och nu. Det handlar om att fixa det i vardagen och för mig är det att tända ljuset till middagen eller att gå in till yogan, säger Camilla Elwing ­Johansson som bor i Sigtuna stad.

Sedan tonåren har hon levt med epilepsi, en ständig rädsla och ett ständigt krav att sköta sig med vila. För tio år sedan gav hon ut en bok om sin sjukdom som uppmärksammades i medierna. Sedan dess har hon åkt runt och föreläst om epilepsi, att det går att ha ett liv med sjukdomen, att resa och att föda barn.

Yogan har blivit hennes sätt att slappna av och slappnar hon av mår hon också bättre i sin sjukdom och kan leva mer som hon vill.

Camilla Elwing Johansson går på pass på Spira i Sigtuna stad, ett av flera ställen i Sigtuna och Knivsta kommuner som erbjuder olika former av yogaklasser.

Anette Brandt har varit hennes lärare och mentor i flera år.

– Kundaliniyogan har gett mig verktyg för att hantera och orka med jobbet, stressen, livet och vardagen. Den balanserar hela systemet så jag kan landa och fokusera på att vara närvarande. Är jag stel, stressad och trött ger den energi, är jag överladdad får den mig att slappna av, säger hon.

Anette Brandt utbildade sig på kundaliniyogainstitutet i Stockholm. ­Yogan i sig är mångtusenårig och det finns många olika ­typer att välja på, var och en med sin egen profil. Anette Brandt säger att det ursprungliga syftet med de fysiska övningarna är att komma på plats för att kunna meditera. Meditationen är målet.

– Eleverna kommer in stressade med andan i halsen och en frånvarande blick. När de går ut här­ifrån har de fått färg i ansiktet och de andas igen, säger hon.

Camilla Elwing ­Johansson har tränat yoga i sju år, ­ibland ett par gånger om dagen.

Hon ser yogan som ett träd där de olika utövningsformerna bildar grenar och hon vill understryka att alla kan hitta sin egen gren inom yogan.

– Det är fantastiskt bra, det kan hjälpa både sjuka och friska. Jag tycker man ska våga och ta hand om sig själv, man får inte ge sig, säger hon.

Här finns yoga

Knivsta

- Knivsta Yogastudio Viryayoga, bland annat yogasoft

- Hälsohuset bland annat ­mediyoga, power yoga

- Raw motion träningscenter

- Formhuset, klassisk yoga

Sigtuna

- Spira, flera typer av yoga bland annat mediyoga, kundalini

- Power Yoga Sweden, bland annat hotyoga, barnyoga

- Clarity in life, bland annat vinyasa yoga som beskrivs som extra kraftfull

Märsta

- Saturnus friskvård, ­erbjuder bland annat medicinsk yoga

- Sats, bland annat senioryoga och hotyoga

- Midgårdsbadet har yoga på ­onsdagar

- Norrbackaskolan, Korpen har yoga på måndagar

- Skepptuna bygdegård, yogapass på ­måndagar

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!