"Vi är starka tillsammans"

Snart är det dags för Sigtuna kommuns första mångfaldsfestival. Sigtuna kommuns olika kulturprofiler förenas för att sprida glädje och energi och hylla olikheter på Sigtuna kommuns första mångfaldsfestival.

30 september 2017 08:00

I våras berättade Sigtunabygden om den kommande mångfaldsfestivalen. Nu närmar sig dagen för festivalen, den 21 oktober, på Kulturum i Märsta.

Cirka hundra kulturprofiler har anslutit sig för att se till att det blir en festlig dag. Några som medverkar är skolforskaren John Steinberg, artisterna Khadum Ali och Hunermend Dilyar, dansgruppen Frontera Kids, radioprogramledaren Luis Palma Aguirre, kören Opus Oktaver, Sigtuna kommuns kulturpristagare Jeanette Leinonen, med flera.

– Vi vill fira mångfalden. Sigtuna kommun har ett rikt kulturliv, det är en styrka vi har i samhället och det ska firas, säger Sigtunabon DJ Maytan, ordförande i George Graham Foundation.

George Graham Foundation i Sverige har tagit initiativet att starta festivalen i Märsta.

– George Graham är en världens bästa trumpetare som har spelat musik i många filmer, bland annat Star Wars. Han är även en engagerad samhällsdebattör som kämpar för integration, ett samhälle där alla ska få vara med.

Därför är det viktigt för den lokala George Graham Foundation att ordna detta evenemang.

Sigtunabygden träffade några av festivalens lokala talanger.

John Steinberg är skolforskare som är aktuell med en ny debattbok om pedagogik och politik.

– Jag kommer att leda ett seminarium om hur föräldrar, pedagoger och ledare kan hitta elevernas styrkor, säger John Steinberg.

Det blir interaktivt, där han tar fram några personer i publiken för att intervjua dem och analysera hur de har lyckats med sitt lärande.

Luis Palma Aguirre, som leder Radio Sigtunas program "Av egen kraft", leder en panel med olika gäster för att prata om hur mångfalden ser ut i olika branscher.

– Vi kommer bland annat att prata om hur vi kan berika varandra. Vi kommer att dela erfarenheter och upplevelser om hur vi har jobbat för att bli bättre med mångfaldsarbetet.

Han gillar idén att folk samlas tillsammans för en bra sak.

– Det är en stor glädje att träffa folk. Jag tror att det finns mening i varje person vi träffar. Det är tanken, att besökare kommer att känna sig förstärkta av mångfaldsfestivalen, säger Luis Palma Aguirre.

Teaterpedagogen Nik Dahlström leder ett triangeldrama där alla i publiken får vara med i spontan, improviserad teater.

– Det blir ett litet levande experiment där publiken får vara med och delta i ett dramatiskt äventyr som liknar forumteater, säger Nik Dahlström.

Det är en teaterform som fungerar som ett forum för diskussion och förändring. Den speglar ett problem och stimulerar och engagerar åskådarna, så de får en känsla att vilja agera.

– I det här fallet ska jag visa hur man kan ta sig an olika utmaningar och frustationer i livet, och hur man kan förstå min och andras sida. Och man gör det på ett lustfyllt sätt.

Nik Dahlström jobbar mycket med ungdomar och tittar på hur man kan stärka dem och deras välbefinnande, framför allt psykosocialt.

Sigtuna kommuns kulturpristagare 2017, Jeanette Leinonen, driver och leder Opus Oktaver, en kör för personer med funktionsnedsättning.

Kören är aktuell med en höstturné i några kyrkor i Sigtuna kommun och Stockholm.

– Vi kommer att sjunga tre låtar och vill få folket att sjunga och röra på sig. Alla får vara med, säger hon.

Det blir också utställningar med olika föreningar, och besökare får också prova på folkdans.

På kvällen blir det en show med olika lokala talanger, samt Graham Foundation Orchestra. Scenchefen Manne Egenaes ska se till att allt låter och ser bra ut på scen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago