Valstaskolan blir tillfälligt kontor

Valstaskolan blir snart tillfällig arbetsplats åt tjänstemän från kommunhuset. Men vad som ska hända i lokalerna därefter råder det delade meningar om.

24 maj 2019 10:00

I dag är Valstaskolan en högstadieskola med några få klasser kvar. Inom kort kommer skolan att läggas ner och de sista klasserna ska flyttas till Ekillaskolan.

Många undrar nu vad som kommer att hända med de 10 000 kvadratmeter stora lokalerna mitt i Valsta.

Socialdemokraterna lämnade nyligen in ett förslag om att skolan ska fyllas av liv med hjälp av föreningar och företag.

– I lokalerna finns ett väl fungerande tillagningskök och specialsalar för slöjd och hemkunskap. Här skulle de lokala studieförbunden kunna erbjuda slöjd- och matlagningsaktiviteter, tycker oppositionsrådet Gun Eriksson (S).

Deras förslag handlar också om att kommunen eller föreningar ska kunna arrangera kulturaktiviteter och annat för ungdomar här.

– Valstaskolan kan även rymma arbetsplatser för mindre företag. Vi vill att alla lokaler används, istället för att stå mörka och tomma och bara kosta pengar, säger Gun Eriksson.

Men i dagsläget kommer det inte att bli några nya aktiviteter i skollokalerna. Kommunledningen väntar på en större utredning om hur hela Valsta ska kunna bli mer attraktivt för invånarna, enligt Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Istället kommer kommunpersonal flytta hit.

– Just nu renoveras kommunhuset i Märsta på grund av dålig ventilation. Under tiden kommer Valstaskolan att användas som evakueringslokal åt personal som arbetar i kommunhuset i vanliga fall, säger Pernilla Bergqvist.

Däremot är hon positiv till att de tomma lokalerna ska användas av Valstaborna i framtiden.

– Vi har beställt en utredning om hur hela Valsta ska kunna bli mer attraktivt, integrerat och tryggt att bo i, säger Pernilla Bergqvist.

När utredningen är klar kommer de att bestämma sig för hur Valstaskolans lokaler ska användas.

– Vi är angelägna om att ombyggnaden av Valsta ska bli bra. Därför vill vi ta ett större grepp på hela området innan vi fattar några beslut och det tar lite tid.

Hon vill undvika att samma misstag görs som under 1970-talet då miljonprogramsområdena byggdes. Sedan dess har segregationen i områdena stigit och Valsta hamnade senast på plats 22, bland Sveriges mest segregerade bostadsområden.

Vad ska ni göra åt uppdelningen i olika bostadsområden?

– Ett sätt är att se till att det i framtiden både finns hyresrätter, bostadsrätter och radhus blandat i Valsta så att de som vill kan göra bostadskarriär även här. Det är sådant som tar tid, men som jag tror blir bra på lång sikt, säger Pernilla Bergqvist.

Skolan snart helt tom

Låga kunskapsresultat, tidigare otrygghet och dålig tillgång till behöriga lärare är orsaker till att Valstaskolan läggs ner.

Skolan är i dag en högstadieskola med ett fåtal klasser. Mellanstadiet lades ner i mars 2017.

Från hösten 2018 stoppades intaget av elever i årskurs 7.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom