Vaktmästare kom före brandkåren

Utöver ungdomarna som stoppade den misstänkte gärningsmannen blev också skolans egen vaktmästare hjälte vid skolbranden på måndagskvällen.

13 augusti 2019 16:40

Det var vid 22.30 som larmet kom till räddningstjänsten. Vittnen sa att de hade sett en person hälla brandfarlig vätska på Väringaskolans fasad och att han sedan hade tänt på byggnaden.

En grupp ungdomar höll kvar mannen till polisen anlände till platsen.

Väringaskolans vaktmästare och Sigtunabon Andreas Svensson, 40, var den som var först på plats för att släcka branden. Utöver att vara vaktmästare arbetar han nämligen också som deltidsbrandman och väktare i Sigtuna stad.

Hur kom du så snabbt till platsen?

– Jag arbetade som väktare under kvällen, men såg brandlarmet på min personsökare. Eftersom jag inte hade jour behövde jag inte inställa mig på brandstationen först, utan åkte direkt till skolan.

Hur såg det ut när du kom till platsen?

– Det var mörkt, men brann lite i väggen. Efter en stund kom några av ungdomarna upp och berättade att de hade fångat gärningsmannen vid trappan nedanför skolan, berättar Andreas Svensson, som använde en brandsläckare i släckningsarbetet.

Han svarar att det inte brukar vara stökigt här, men att det som vid många andra skolor samlas ungdomar på skolgården på kvällarna.

– De skräpar ner lite, men de har aldrig sönder något och de är alltid jättetrevliga när man möter dem på kvällarna.

Vem gärningsmannen är vet inte Andreas Svensson, utan svarar som skolans rektor att polisen nu får utreda vad som ligger bakom brandattentatet.

Hur kom det sig att du blev brandman och väktare?

– Det är det klassiska svaret, att jag ville hjälpa till, göra något som kan hjälpa andra. En annan fördel både med jobbet på Väringaskolan och på brandkåren är att det är så trevliga arbetskamrater på båda jobben.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom