År 2004 kom Görel Kristina Näslund med en bok om psykopater, "Lär känna psykopaten", vilket väckte ett intresse för lögner och bedrägerier. "Bara bluff" är fortsättningen på den boken.

– För många år sedan blev jag ett naivt offer för en fakturaskojare och förlorade drygt 4 000 kronor så jag vet hur det känns att bli blåst. Man känner sig dum. Jag bestämde mig för att aldrig mer låta någon lura mig. Nyss var det en bedragare som ringde och försökte få mig att använda min bankdosa. Jag lade på luren direkt när jag hörde vartåt det lutade och polisanmälde sedan bedrägeriförsöket.

Boken på 225 sidor, som även innehåller några kapitel av blivande kriminologen Sofia Ardelius, har tagit omkring två år att skriva klart.

– Bedrägerier är en brottsform som ökar lavinartat i dag, tyvärr. Bara under augusti månad kom e-legitimationsbedragare över 36 miljoner kronor från svenska bankkonton. Den som läser "Bara bluff" och följer alla råd blir vaccinerad mot skojare. Bedrägerier förekommer på alla områden i vardagen och läsaren lär sig vilka åtgärder hen kan ta till för att slippa bli ett offer.

Här är tre av Görels bästa råd:

1. Lägg på luren så snart du hör att den uppringande börjar tala om ditt bank-id eller din bankdosa. Banken ringer aldrig upp konsumenter.

2. Spärra ditt betalkort för köp online. Då kan ingen handla på nätet för dina pengar. När du själv vill handla online kan du låsa upp kortet för just det tillfället.

3. Betala med faktura när du handlar online. Dels lämnar du inte ut några kortuppgifter som kan stjälas av hackare, dels betalar du inte förrän du verkligen har fått varan.

Läs även:

Vilket sorts äpple har jag?

När hjärnan inte minns