Utvisning stoppad

Sent igår utvisades tio afghaner från Sverige. Två fick stanna, en av dem var journalisten Wares Khan.

– Jag är överlycklig, säger han.

13 december 2016 16:00

Under gårdagen jobbade aktivister från hela landet med att stoppa utvisningen av tolv afghaner. De hjälpte bland annat till med att faxa papper och hindra verkställighetsbesluteten genom att begära nya prövningar. Enligt Migrationsverket fick åtta personer nej på sin prövning under gårdagen. Två ärenden gick vidare till Migrationsdomstol.

– När det bara var någon minut kvar till bussen skulle gå mot Arlanda kom det en polis och pekade på mig och på en annan kille och sa att vi skulle stanna, säger Wares Khan.

LÄS MER: "Imorgon ska jag dö"

Han har arbetat som journalist i Malmö och driver bland annat en Youtube-kanal där han aktivt tar motstånd mot IS och talibanerna, som styr staden där hans familj bor i Afghanistan. Wares Khan är övertygad om att han dödas om han skickas tillbaka.

– När jag återvände sist blev jag fängslad och skulle stenas inför folket. De dödar mig direkt, jag vet det, säger han.

Nu är lättnaden stor, trots att han inte vet exakt vad som kommer att hända med honom.

– Jag vet inte alls. Imorgon förflyttas jag till ett förvar i Malmö. Jag har inga problem med att bo i förvar, allt är bättre än att dödas i Afghanistan.

Wares Khan har varit i Sverige sedan 2007 och har haft fast anställning på ett telecomföretag och arbetat som frilansjournalist.

– Jag känner mig som svensk. Jag hoppas att jag får stanna för gott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magdalena Prevéus