Utredningen dröjer i Valstamordet

Häktningstiden har begärts förlängd för den 16-årige Märstabo som misstänks ha mördat en jämnårig i Valsta. Anledningen: Utredningen är inte klar.

28 mars 2019 11:20

Kammaråklagare och förundersökningsledare Rickard Wahlqvist har tidigare varit fåordig med allt som gäller utredningen och hur mordet ska ha gått till.

Nu har han begärt att häktningstiden ska förlängas ytterligare en gång.

– Det är inget ovanligt när det gäller så här pass allvarliga brott, säger Rickard Wahlqvist.

Varför dröjer åtalet?

– Det beror på att utredningen ännu inte är klar. Vi väntar fortfarande på svar från den tekniska undersökningen bland annat. Det är viktigt att det blir rätt och att alla detaljer utreds när det är ett så allvarligt brott. Vi jobbar så fort vi kan.

Finns det fler misstänkta?

– I nuläget finns det inget som pekar på att det finns fler misstänkta än den som är häktad.

Det var i samband med att en död kropp hittades i ett skogsparti i Valsta 13 februari som 16-åringen greps, anhölls och senare häktades som misstänkt på sannolika skäl för mord, den starkare misstankegraden.

Den döde som, var jämnårig med den misstänkte, var elev på Valstaskolan där hans senaste livstecken var vid lunchtid 4 februari. Han var senare anmäld försvunnen i en dryg vecka innan kroppen påträffades.

Den misstänkte har tidigare nekat till brottet. Nu har hans Jonas Granfelt begärt en häktningsförhandling, som kommer att ske under fredagen.

– Vi kommer att bestrida åklagarens begäran om förlängd häktningstid, säger Jonas Granfelt.

Nekar din klient fortsatt till misstankarna?

– Det stämmer att han har gjort det tidigare, men nu kommer jag inte kommentera hans inställning till det han är misstänkt för.

Om begäran om förlängd häktningstid går igenom ska åtal vara väckt senast 25 april, enligt Attunda tingsrätt.

Bakgrund

Onsdag 13/2: Vid 19-tiden inkommer ett larm till polisen om att en död kropp har hittats i ett skogsparti i Valsta. Senare under kvällen greps en 16-årig person från Märsta misstänkt för mord.

Torsdag 14/2: Den misstänkte anhölls natten mot torsdag.

Fredag 15/2: Kammaråklagare Rickard Wahlqvist begär den misstänkte häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Den misstänkte nekar till brott.

Fredag 1/3: Åtal skulle senast ha varit väckt, men i stället förlängdes häktningstiden för den misstänkte. Åtal ska nu senast vara väckt 28 mars.

Torsdag 28/3: Kammaråklagare Rickard Wahlqvist begär att häktningstiden för den misstänkte förlängs ytterligare en gång. Åtal ska vara väckt senast 25 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson