"Unga ska kunna hantera en samhällskris"

"Vad gör du för att få mat när det blir strömavbrott?" blev ungdomar tillfrågade vid ett seminarium. Några svarade: "Går ned till affären, eller pizzerian." Det var inte rätt svar - när man tänker på större kriser i samhället. Här följer några tips.

10 maj 2019 19:00

Krisberedskapsveckan pågår och Frivilliga resursgruppen, FRG Sigtuna, medverkar för andra året i rad. I fjol var fokusgruppen medelålders kvinnor. I år är det tonåringar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill att ungdomar ökar sin krismedvetenhet, enligt Anthony Ruoro från FRG Sigtuna.

– Det är mycket eget ansvar vid en kris. Det är omöjligt för staten och kommunen att hantera varje persons grundbehov. I hemmet ska barnen lära sig hur grundbehoven ska tillgodoses, säger Anthony Ruoro.

Dessa är grundbehoven: vatten, värme, mat, sömn och kommunikation eller information.

– Hemma ska man ha vattendunk, konserver, torrmat, knäckebröd, soppa och pålägg, till exempel.

Ett annat tips är att ha bra kontakt med sina grannar.

FRG Sigtuna besökte flera skolor för att ge tips om hur de ska klara sig vid kriser som vattenbortfall och strömavbrott.

– När vi frågade vad barnen skulle göra vid en kris svarade några att de skulle gå ner till butiken och handla mat. De förstår inte att vid en kris så drabbas hela området, och inte bara just där de bor. De bör tänka annorlunda och förbereda sig.

Poängen är att barnen ska känna sig trygga och veta hur de kan hantera krisen.

Enligt Anthony Ruoro kommer kommunen att prioritera de äldre, sjuka och småbarnen vid kriser.

Läs även: Dags att vara redo för kris - på allvar

Läs även:Tips vid en samhällskris

Läs även:De tränar inför kris

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago