Trend: Festligare mat på mötet

Med grönsaker, hållbart tänk och upplevelser som inomhuspicnic och krog-i-stan-känsla lockar hotellen konferensgäster. I dag gäller det att kunna komma hem från konferensen med lyriska historier om bra samtal och härliga gastronomiska upplevelser.

6 maj 2019 14:00

Ted Dahlström har en engelsk titel – food and beverage manager – vilket betyder att han ansvarar för allt kring mat och dryck, matsalar och kök på Clarion Hotel Arlanda. Hotellet har tidigare uppmärksammats som Årets Clarion, det vill säga världens bästa Clarion. Ted Dahlström lyser stolthet när han berättar vad de är duktiga på. Hotellet invigdes 2012 och redan då satsade de på konferensmat.

– Redan från början har det varit viktigt med konferensmat för oss. Vi tänker mycket miljöperspektiv, men även på hur kundens dag ser ut. På fiket tänker vi nyttigt och lätt, till lunch blir det mycket grönsaker, och sen sött och syndigt på eftermiddagen så man får en energikick de sista timmarna. Vi tänker på hur våra gäster ska orka hela dagen med konferens, säger Ted Dahlström.

Han berättar att köket försöker undvika viss mat med laktos och gluten, och servera alternativa rätter. De har bra koll på allergener och undviker det.

– Gäster med allergier ska inte särbehandlas.

På hotellets 13:e våning finns även en större buffé med större urval av speciell kost.

Unika upplevelser är också en ingrendiens till en bra konferens.

– Folk vill ha lite upplevelse, och inte bara sitta och äta.

Som exempel har Clarion Arlanda haft ett folkparktema, som att kännas som en picknick.

Och för mindre grupper hade de exempelvis dukat mat på ett långt bord mitt i en mörk sal, upplyst bara med några spotlampor.

En annan gång var det middag i hotellets källare. De släckte ned lamporna och sen blev det dans omkring.

– Folk är ute efter en liten happening. Det håller oss på tå. Det är upp till oss att vara festfixare, Ted Dahlström.

Sigtunakocken Niclas Jansson är världens bästa möteskock, han vann juniorklassen i tävlingen Copper Skillet. Till vardags jobbar han som köksmästare på Restaurang Skog på Sigtunahöjden Hotell & Konferens. När det gäller konferensmat har han märkt att folk har blivit mer hälsosamma.

– De vill äta mer grönt, de tänker på hur mycket mat de konsumerar, och är mer medvetna om hållbarhet, säger Niclas Jansson.

Han berättar att det är lättare att servera vegetariskt.

– Vi jobbar efter säsong och vi jobbar ekologiskt och närodlat.

Denna säsong blir det mycket morötter, sparris, färskpotatis och snart rabarber och rädisor.

I höstas började Sigtunahöjden servera mat på mindre tallrikar.

– Man behöver då inte lasta på för mycket, för att senare kasta mat.

När man sitter hela dagen är det viktigt att inte ha alltför tung lunch, enligt Niclas Jansson.

– Man ska känna sig pigg och fräsch, och inte ha den där tunga mättnadskänslan. Man ska ha en massa energi.

I höstas lanserade Sigtunahöjden också en ny restaurang med skogstema, Restaurang Skog. Den använder naturen utanför dörren som inspirationskälla och smaksättare. Det blir mycket tall, gran, bergsyra, enbär, lingon, blåbär och andra bär. Under våren kommer även örter.

– Tanken är att när konferensgäster kommer så ska det kännas som de äter på en restaurang inne i stan, och inte att de ställer sig i en kö till en matsal, säger Niclas Jansson.

Sigtunahöjden har 20 konferensrum och kan ta emot cirka 160 personer i den största konferenslokalen.

Läs även: Populära creperiet expanderar

Läs även: Fotbollseliten väljer Arlanda – igen

Läs även: Över 300 hundar tar in på hotellet

Konferens i Sigtuna kommun

Det finns ett 20-tal konferensanläggningar i Sigtuna kommun, bland annat 1909 Sigtuna Stadshotell, Hotell Kristina, Rosersbergs Slottshotell, Steningevik, Sigtunastiftelsen, Stora Brännbo, Best Western Arlanda Hotellby, Radisson Blu Arlandia Hotel, Best Western Plus Park Airport Hotel, Radisson Blu Airport Terminal Hotel, Sigtunahöjden och Clarion Hotel Arlanda Airport.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!