"Tre dör om dagen"

Flera föreningar i kommunen vill hjälpa missbrukare.

24 januari 2017 10:24

– Tre drogmissbrukare i Sverige dör om dagen, säger en Märstabon, en av personerna som gärna hjälper personer med drogproblematik.

Märstamamman såg i 19 år en närståendes förfall på grund av droger. Hennes familj försökte hjälpa, men förgäves. Förra året dog personen av en tragisk överdos. Detta tände gnistan hos henne att starta en ideell verksamhet, Mal – till minnet av sin kära närstående vars liv inte gick att rädda.

– Vi vill stödja anhöriga föräldrar och andra anhöriga till personer med drogproblem, säger hon.

Mal är tänkt att startas inom kort. De väntar bara på svar från Sigtuna kommun angående användning av en lokal.

Just nu finns det två personer involverade i föreningen. De ska föra samtal med anhöriga som har behov av att vädra sina problem.

– Vi har 18 års erfarenhet inom drogmissbruk, en massa kunskap, historier som berättats för oss, och vi har sett missbrukarnas verklighet, säger hon.

Planen är att de ska vara tillgängliga i lokalen två kvällar i veckan. De ska samarbeta med frivilliga organisationer som bland annat Kris, Kriminellas revansch i samhället. Tanken är också att koppla in andra personer som vill berätta utifrån sina erfarenheter.

Karolina Windefalk (MP), ordförande i individ-, familj- och omsorgsnämnden bekräftar att Mal är på gång men det är oklart i vilken form Sigtuna kommun ska ge stöd.

– Vi vill ge stöd så gott det går. Vi ser positivt på detta, säger hon.

Nämnden kommer att träffas och diskutera detta i nästa vecka.

Det finns också en annan nystartad förening, Trivas, som hjälper barn och unga som har en närstående som har problem med alkohol, andra droger eller mår psykiskt dåligt.

– Genom plattformen Trivas - trygghet, respekt, inflytande, värderingar, ansvar och självkänsla - jobbar vi med att ge barn och unga möjlighet att utvecklas som individer med syfte att stärka människor i vårt samhälle, säger Carina Hult, ordförande i Trivas.

Carina Hult var tidigare förknippad med stiftelsen och riksföreningen Trygga barnen, som jobbar på samma sätt som Trivas. Hon var även den som startade Trygga barnens lokalverksamhet i Märsta sommaren 2015. Nu har Trygga barnen inte kvar sin lokal i Märsta.

Trivas erbjuder utbildningar och föreläsningar för vuxna som möter barn. Hon träffar barn och unga på måndagskvällar på Sätunavägen 13, eller via appen Kik TrivasCarina.

– Vi delar med oss av våra egna erfarenheter av att växa upp i familjer med beroendeproblematik eller psykisk ohälsa med syfte att sprida kunskap, ta bort skammen och lyfta barnperspektivet.

Föreningen startades i oktober 2016 för att få större möjligheter att påverka och arbeta inom flera områden. Det första mötet med unga ägde rum 9 januari.

En annan organisation som ger stöd till missbrukare är NA, anonyma narkomaner, som också finns i Märsta.

Ungdomar med drogproblem kan kontakta Sigtuna kommuns Mini Maria Märsta, som ger stöd och hjälp till ungdomar upp till 20 år. Mottagningen erbjuder bedömning och utredning av missbruk och behandling i öppenvård. Den finns på Södergatan 19 i Märsta.

Sigtuna kommun och landstinget samarbetar när det gäller Mini Maria, enligt Måns Reichenwallner, landstingets chefsjuksköterska.

Ungdomar med ett konstaterat missbruk får hjälp och stöd på landstingets Maria ungdom på S:t Görans sjukhus i Stockholm. De yngsta patienterna är enligt honom bara tolv år gammal.

Det förekommer också att ungdomar och föräldrar kontaktar ungdomsmottagningen i Märsta, men ungdomsmottagningen ger ingen hjälp när det gäller behandling. De hänvisar istället till Mini Maria.

Läs mer:

Del 1: Mamma vädjar om hjälp

Del 2: Enda alternativet att skicka bort barnet

Del 3: Dog i missbruk

Del 4: "Hoppas att stödet blir kvar"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago