En före detta chef i Sigtuna kommun och en politiker polisanmäls i samband med oroligheterna kring fritidsledaren som är misstänkt för flera grova sexualbrott.

– Jag tycker inte att de har gjort sitt jobb. Många barn har blivit utsatta för att de inte har gjort sitt jobb.

Det är politikern Ebrahim Nikkhah (S), ledamot i barn- och ungdomsnämnden, som har gjort polisanmälan.

Till Sigtunabygden berättar han att han blev så illa berörd när tidningens sista artikel om fallet publicerades - att 53 barn kan ha varit offer. I samma artikel uttalade sig en förälder till en av de drabbade barnen. Hon undrade då hur fritidsledaren kunde fått fortsätta efter misstankarna från 2014.

Hon är inte den enda föräldern som Sigtunabygden har pratat med som har uttryckt sin besvikelse över att Sigtuna kommun inte har gjort tillräckligt. Några tycker att Sigtuna kommun borde ha stoppat personen redan tidigare då det kom in ett telefonsamtal om fritidsledaren 2014.

– Efter att ha läst tidningsskriverierna ville jag veta mer om vad som hänt 2014. Jag undersökte saken. Och nu, efter att ha fått information om vad som hände med utredningen 2014 så tycker jag att det är min skyldighet att polisanmäla både tjänstemannen och politikern, säger Ebrahim Nikkhah bestämt.

– En anhörig till fritidsledaren meddelade Sigtuna kommun att hen blivit utnyttjad på något sätt av fritidsledaren. Jag tycker att hen har berättat för att ge en varningssignal då fritidsledaren jobbar just med barn. Men tjänstemannen gjorde ingen polisanmälan. Istället gjorde hen en utredning tillsammans med den gamla rektorn.

Denna utredning 2014 tog en vecka att göra.

I en tidigare artikel i Sigtunabygden svarade tjänstemannen så här om vad anmälan 2014 handlade om:

”Det handlade inte om personens roll som anställd, utan hur denne var som barn, att han varit lite annorlunda.

Rektorer och arbetsledare på de tre skolor där personen arbetat i kommunen, upplevde honom som en noggrann person som man kunde lita på. Det hade däremot förekommit att personen hade svårt att balansera närhet med distans, det vill säga hur nära man kan sitta bredvid en elev. Men den förra rektorn upplevde ingen oro kring hans beteende.”

– Jag tycker att tjänstemannen har begått ett brott. Jag tycker, såsom föräldrarna, att man kunde ha förebyggt alla dessa fall kring fritidsledaren om man hade agerat på rätt sätt. Varningen från fritidsledarens anhöriga borde ha tagits på allvar.

Ebrahim Nikkhah slutar inte där. Han polisanmäler även politikern - för jäv.

– Hen är skyldig att anmäla tjänstemannen. Då hen inte har gjort det så handlar det om jäv. De har ett förhållande.

Tjänstemannen säger till Sigtunabygden att det inte finns anledning att bemöta uppgifterna.

– Jag har inga kommentarer i dagsläget.

Polisanmälan har nu tagits över av Åklagarmyndigheten.