Tillslag mot tjuvfiskare i Garnsviken

Projektet med nya tillsynsmän i Sigtuna kommun har gett effekt. Nyligen fann de ett olagligt 500 meter långt fiskenät nära Garnsviken. ”Det här ett problem som inte har tagits på allvar under lång tid”, säger Johan Rudin från Sportfiskarna.

12 april 2019 15:00

Tidningen har tidigare uppmärksammat det utbredda tjuvfisket i Garnsviken som skadar beståndet. Särskilt nu under våren när flera arter leker i området.

I slutet på februari gick Sigtuna fiskevårdsförening ut med att de – och Sportfiskarna – sökte efter fler tillsynsmän för att hålla tjuvfiskarna borta. Framförallt under den känsliga perioden fram till midsommar.

– Så fort isen försvinner går fisken in där i viken och leker. Gös, gädde, abborre är förekommande, men även aspen som går upp i Lövstaån, sade Einar Olsson, som är ordförande i Sigtuna fiskevårdsförening, då.

I nuläget har fem nya tillsynsmän anlitats.

– Jag har sökt pengar och fixat fram dem via medel från Uppsala länsstyrelse och Sigtuna kommun. Tillsynsmännen som vi har fått in är riktiga eldsjälar som brinner för fisket och bygden, säger Johan Rudin som är projektledare inom fiskevård vid Sportfiskarna.

Nyrekryteringen har gett resultat.

– Två av dem var ute med en båt och hittade ett omärkt nät som de började dra i, och det visade sig att nätet var 500 meter långt. De lyckades rädda fyra gäddor och en asp, men det var flera braxnar som tyvärr var döda, fortsätter Johan Rudin.

Nu väntas närvaron fortsätta – för att avskräcka fler tjuvfiskare som misstänks vara ute efter gös som de säljer till restauranger.

– Vi vill göra något åt det här tjuvfisket. Det har pågått i ett tiotal år och det har inte hänt så mycket med bekämpningen. Min vilja är att närvaron ska öka, säger Johan Rudin.

Projektledaren har länge engagerat sig för fisket i Garnsviken – och framförallt för landskapsfisken asp.

– Jag genomförde förra året två projekt där vi kunde bekräfta den första aspen i Lövstaön, något som ingen tidigare har lyckats med, säger Johan Rudin.

I två omgångar har Sigtuna fiskevårdsförening ansökt om totalt fiskeförbud i Garnsviken hos Länsstyrelsen, men inte fått igenom det. Nu ska ett nytt försök vara på gång – där förhoppningen är god att det blir verklighet den här gången. Ett förbud som i så fall kommer att gälla från och med nästa år från det att isen släpper till midsommarhelgen.

– De kan bli så att vi går in med en föreningsansökan, och då skulle allt bli mycket enklare. Men vi måste sondera mer innan vi kan ta ställning, säger Johan Rudin.

Fiske i Sigtuna kommun

För privatpersoner är det fiske med ett spö per person som gäller. Med fiskekort kan man fiska med flera spön i vissa områden. Endast markägare med fiskerätt får lägga nät. Fiskenät måste enligt lag vara markerade, märkta med ägarens namn och telefonnummer.

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund (Sportfiskarna) är en ideell organisation som arbetar för att det ska finnas ett bra fiske i rena vatten med friska fiskbestånd.

Sportfiske är i dag en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter med två miljoner utövare som varje år lägger mer än fem miljarder kronor på sitt fiske. Sportfiskarna organiserar fler än 60 000 sportfiskare.

Källa: Sigtuna kommun/Sportfiskarna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson

Ämnen du kan följa