Terroristens bakgrund i Märsta överraskade inte Shadman Mustafa

Den dödade terroristens bakgrund i Märsta överraskade inte Shadman Mustafa, som länge varnat för IS-anhängare i Sverige.

21 mars 1916 15:18

Den misstänkte terroristen Mohamed Belkaid dödades av belgisk polis vid ett tillslag 15 mars. Senare kom uppgiften om att han tidigare hade bott i Märsta under ett par år. Det är oklart om han hade kontakt med andra IS-anhängare i Märsta och Sverige. Men Märstabon och journalisten Shadman Mustafa är inte förvånad över uppgifterna om den dödade terroristens bakgrund.

– Jag kände inte honom. Många är förvånade att det i en sådan liten kommun finns terrorister. Men personligen är jag inte förvånad. Terror har inga gränser.

Shadman Mustafaintervjuades av Sigtunabygden i november 2014 om Märstabon Atta Mahmoud, som dog i striderna mot IS. Senare har han också berättat om hur kurder i Sverige oroar sig för IS, särskilt efter attacken mot tidningen Charlie Hebdo i Paris i januari 2015.

– Vi bör sätta stopp för terrorister och bekämpa dem. Terrorn vill ta sig in överallt och förstöra allting, och Märsta är en del av världen. Jag tycker att vi borde prata mer om terrorn i Sverige och hur man kan bekämpa ideologin.

Shadman Mustafa tycker att man bör prata mer i skolan om terror, som en del i ett långsiktigt arbete.

– Det är klart att vi är rädda, och vi är rädda för Sveriges del – landet som har gett oss möjlighet att leva i fred. Vi lämnade vårt hemland och vill absolut inte att sådana ideologier växer fram här i Sverige, säger han.

Sigtuna kommun håller på att ta fram en lokal handlingsplan mot våldsbejakande extremism .

– I arbetet har vi utgått från den nationella planen, men vår plan ska kompletteras, säger Marie Unander-Scharin, preventions- och säkerhetssamordnare i Sigtuna kommun.

Planen ska ta upp hur ett förebyggande arbete kan se ut, där alla typer av våldsbejakande extremism tas upp. Exempelvis hur anställda som möter ungdomar i jobbet ska bli bättre på att se varningssignaler. Arbetet sker genom ett nätverk där kommunens samtliga skolor ingår, samt socialtjänst, polis och fritidverksamheter.

– Vi träffas tre gånger per termin och sitter skola för skola. Vi måste hela tiden vara lyhörda och arbeta aktivt med den här typen av frågor, såsom utanförskap, trygghet och demokrati. Vi måste motverka segregationen och öka den sociala och demokratiska hållbarheten i kommunen, säger Marie Unander-Scharin.

Tanken är att Sigtuna kommun ska ha en kontaktperson på Säkerhetspolisen, Säpo, som en del i det här arbetet. Men än så länge finns ingen sådan kontakt.

"Vi har ingen tydlig bild av förekomsten av våldsbejakande extremistgrupper i Sigtuna kommun i nuläget. Rent generellt så ökar riskerna nationellt när våldsbejakande extremister varit i krig utomlands och sedan återkommer till sina hemorter." skriver kommunens säkerhetschef Thomas Mileborn i ett mejl till redaktionen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago