Tar större grepp om klimatfrågan

Isbjörnar i sjönöd inledde internationell konferens i Sigtuna.

5 april 1916 20:12

På onsdagen inleds en internationell klimatkonferens, Climate Existence, på Sigtunastiftelsen som pågår till 8 april. Redan under tisdag eftermiddag nere vid hamnen i Sigtuna var det sjösättning av isbjörnar och pingviner, på en livbåt bestående av ett alltför litet isflak.

– För mig är det en metafor för folket på ögruppen Tuvalu, säger artivisten Vincent J.F Huang, som precis anlänt från Taiwan och skapat konstverket specifikt för den här konferensen.

– Jag är imponerad över att Sverige tar dessa frågor på så stort allvar, ni är ett föredöme, säger han.

Det är tredje gången konferensen anordnas och arrangörerna har sett en positiv förändring genom åren när det gäller attityden att ta med konst, kultur och andlighet i klimataspekter.

– Första gången var folk skeptiska till hur kulturen skulle kunna bidra till vad man trodde enbart behövde vetenskapliga lösningar, men de här frågorna har en sådan komplexitet att vi behöver alla uttrycksformer vi kan komma åt. Konsten ger en konfrontation och fördjupning och ökar vår förståelse för det här, säger Alf Linderman, direktor för Sigtunastiftelsen.

Cirka 80 personer kommer att delta under konferensen, däribland miljöforskare och konstnärer. Öppna föresläsningar ska hållas under torsdag och fredag av bland andra ärkebiskopen Antje Jackelén och biståndsminister Isabella Lövin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!