Talare med hatbudskap inbjuden

I helgen ska den kontroversiella muslimska talaren Haitham al-Haddad föreläsa i Märsta men beskedet har väckt starka reaktioner.

29 januari 2015 11:36

Föreläsningen äger rum på Kulturumteatern den 31 januari. Märstas Unga Muslimer har bjudit in honom. Föreläsningen heter "Muslim i Västvärlden II."

Haitham al-Haddad, som kommer från Storbritannien, anses ha ett hatbudskap som riktar sig mot judar och homosexuella, och förespråkar införande av sharialagar.

På torsdagen har arrangemanget väckt starka reaktioner i sociala medier i Sverige, efter att Svenska dagbladets ledarskribent Per Gudmundson har skrivit om detta på sin blogg. Debatten har nått Sigtuna kommun som hyr ut lokalen till föreningen.

På torsdagseftermiddagen ska kultur- och fritidsförvaltningen ha ett möte för att diskutera föreläsningen och lokaluthyrningen.

Ansökan om att hyra lokalen lämnades in i december förra året. Då var det oklart hur programmet skulle se ut. Det var först den 27 januari som programmet lämnades in.

Enligt Anna Jernberg Carlson, Sigtuna kommuns pressekreterare, har polisen kopplats in för att göra en riskbedömning.

- Sigtuna kommun har rätt att stoppa evenemanget, om det strider mot kommunens värdegrunder, säger Anna Jernberg Carlson.

Hon lägger till att det finns ingen rutin som har brustit.

Kommer ni skaffa nya rutiner framöver?

- Det blir som en polisstat om kommunen ska behöva kontrollera varje person som talar, eller varje grupp som har evenemang, säger hon.

Märstas Unga Muslimer arrangerade en föreläsning, "Muslim i Västvärlden" i februari 2014 med den brittiska talaren Abdurraheem Green. Även han betraktas som kontroversiell.

En person som hörde delar av förra årets föreläsning berättar att några budskap gick över gränsen.

– Det var extrema åsikter. Det var hat mot vad de anser att västvärlden gör för fel. Att västvärlden måste bestraffas för det. Det kändes inte bra vad jag hörde, säger personen som vill vara anonym.

Förra året kom 235 personer, både män och kvinnor till föreläsningen.

– De var kanske mellan 16 och 35 år gamla. Många unga vuxna. De är välförtrogna.

Det var en lång dag med några pauser och folk gick in och ut hela tiden, enligt personen.

Märstas unga muslimer har sedan två veckor tillbaka fått sitt medlemskap fryst i paraplyorganisationen Sveriges Unga Muslimer på grund av att den inte har följt vissa riktlinjer, bland annat att informera om utländska föreläsare som bjuds in till föreläsningar.

Sigtunabygden försöker att nå föreningen Märstas Unga muslimer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!