Stöttar ebolans offer

Ebolaepidemin har larmslagit Peagie Née Woobays hemland Sierra Leone. Nu försöker Valstabon att hjälpa de drabbade på alla sätt hon kan.

22 oktober 2014 13:04

– I går var det 83 nya fall. 33 av dem var i Freetown.

Peagie Née Woobay följer utvecklingen i Sierra Leone från lägenheten i Valsta. Varje dag kommer det nya siffror på hur många som har insjuknat i hennes hemland, som är det näst mest eboladrabbade i världen. Från huvudstaden Freetown får hon rapporter från sin familj, som bara går ut när det är nödvändigt för att undvika att bli smittade.

– Jag är jätteorolig för dem. Jag vet att de är väldigt försiktiga, men man vet aldrig vad som kan hända.

Sierra Leone var på framfart. Den ekonomiska tillväxten var stark, och landet rörde sig bort från den absoluta botten i FN:s rankning över mänsklig utveckling. Det talades till och med om en turistboom.

– Efter över tio års inbördeskrig hade Sierra Leone börjat komma tillbaka igen. Det kommer att bli ett bakslag på grund av ebolautbrottet, säger Peagie Née Woobay.

Hon berättar att omkring tusen barn har blivit föräldralösa. Investerare har försvunnit, alla skolor håller stängt och företag går i konkurs i epidemins spår. Peagie Née Woobay är orolig att många kommer att svälta ihjäl.

– Matpriserna har stigit mycket så det är väldigt svårt, säger hon.

Utbildning är Peagie Née Woobay hjärtefråga. Genom en stipendiefond har hon sedan i fjol hjälpt 65 tonårsmammor att komma tillbaka till skolan. Nu stöttar hon dem genom att bland annat betala för privatlektioner.

– Regeringen har också börjat med skolradio, så vi har köpt radioapparater så de kan lyssna på utbildningsprogrammen.

Peagie Née Woobay tror att det kommer att dröja tills hon får träffa flickorna igen, men så sent som i juni var hon i Sierra Leone på ett uppföljande besök. Förutom att tonårsmammorna från ett drabbat område inte kunde delta i sammankomsten märkte hon inte av ebolautbrottet.

– Då kunde man fortfarande skaka hand med folk. I juli förändrades det, då det kom många nya fall.

Sierra Leone har 0,2 läkare per 10 000 invånare och även regionsjukhus kan ha problem med basala saker som vattentillgången. Peagie Née Woobay menar att omvärlden borde ha reagerat snabbare eftersom att ”alla vet att hälsosystemet är katastrofalt”. Själv är hon med och skickar skyddsutrusning till hjälparbetare.

Häromdagen gjorde Peagie Née Woobay även sin röst hörd i ”Star radio”, och passade då på att ge Sierra Leones regering en känga.

– De måste verkligen förbättra hälsosystemet, det här är en väckarklocka.

Ebola

Antalet smittade, totalt*: 9 911
Antalet dödsfall, totalt*: 4 868
Liberia är hårdast drabbat följt av Sierra Leone (3 706 smittade) och Guinea.
Ebolautbrottet startade i Guinea vid årsskiftet 2013/2014. Det är det största sedan viruset upptäcktes 1976.
Symptom är bland annat feber, muskelvärk, kräkningar samt, i ett senare stadium, inre och yttre blödningar.
Ebola smittar via blod och andra kroppsvätskor.

Källa: WHO
Fotnot: * Uppgifter från 22 oktober. Både bekräftade och antal uppskattade fall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!