Storbrand i Märsta – flera skadade

En storbrand rasade på söndagen i ett flerbostadshus i Märsta. En man anhölls på söndagskvällen misstänkt för grov mordbrand.

14 april 2019 15:17

Brandkåren larmades klockan 14:51 på söndagen till bostadshuset på Norrbackavägen. Två personer fördes i ambulans till sjukhus med rökskador. Vid 19-tiden meddelade Karolinska universitetssjukhusets presstjänst att båda kunnat lämna sjukhuset. Enligt brandförsvarets ledningscentral ska ytterligare några personer ha påverkats fysiskt av branden.

Polisen bekräftade på söndagseftermiddagen att en man gripits misstänkt för att ha anlagt branden. Gärningen rubriceras som grov mordbrand. Den misstänkte förhördes under kvällen och anhölls vid 21-tiden av jourhavande åklagare. Mannen anhölls på den lägre misstankegraden, skälig misstanke. Fortsatta förhör i närvaro av mannens försvarare ska hållas under måndagen. Hans inställning till brottsmisstanken är ännu inte känd. Inga närmare detaljer finns heller om bakgrunden till misstanken.

När larmet ringdes in trängde svart rök ut från en lägenhet. När de första styrkorna anlände brann det kraftigt i bostaden och förstärkningar kallades in.

– Vinden brinner för fullt och vi kommer låta den brinna av, det är en mindre så kallad krypvind. Vi riktar in oss på att inte få någon brandspridning neråt i fastigheten. Två lägenheter ska vara brandskadade, säger Johan Winsnes, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral vid 16-tiden.

Då hade evakuering av ett 50-tal boende avslutats. Den brinnande fastigheten är ett loftgångshus i två våningar. Stegbil och rökdykare arbetade med insatsen för att förhindra en spridning av eldsvådan nedåt från vinden till fler lägenheter. Vid 16.30-tiden rasade fortfarande branden med full kraft genom taket.

Polisen inledde på eftermiddagen en förundersökning om misstänkt mordbrand:

– Det finns inte någon naturlig eller självklar orsak till att branden startat, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

– Vi har patruller på platsen som samlar in uppgifter och hör folk på platsen, säger hon.

Brandkåren hade totalt 17 enheter med ett 50-tal brandmän på plats vid storbranden. Styrkor från brandkåren Attunda samt brandförsvaret i Stockholm och Uppsala sattes också in i släckningsarbetet. Flera polispatruller samt ambulanser fanns också på brandplatsen.

Vid 19-tiden hade släckningsinsatsen börjat trappas ned även om branden på taket fortfarande pågick och flera enheter från brandförsvaret fanns kvar på platsen.

Mitt under pågående släckningsarbete larmades brandkåren även till ett bostadshus på Steninge backe i Märsta. Enligt de första uppgifterna hade okända personer tänt på papp och isolering på vinden, men boende hade själva släckt. Brandkåren undersökte platsen efter larmet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist