Startar program för konstnärer

Sigtuna kommer i september att få sin första "Artist in Residencestipendiat". Syftet är att aktivera en plats och att skapa mer kreativitet.

20 augusti 2019 11:00

Begreppet fristadsförfattare känner många till sedan tidigare. Men medan författare som lever under hot tidigare har fått en fristad i Sigtuna för att kunna fortsätta verka inom sitt yrke, så handlar Artist in residence istället om att väcka liv i en plats under några veckor.

– Det är huset Urmakaren i Sigtuna stad som konstnärerna i det nya residenceprogrammet ska bo i, berättar Ingela Hermansson, konstintendent på Sigtuna museum & Art.

Programmet som heter Artist in Residence Sigtuna drivs av Sigtuna Museum & Art och av kultur- och fritidsförvaltningen på Sigtuna kommun.

Den första stipendiaten som utsetts att bo i Urmakaren blir den Stockholmsbaserade konstnären Amanda Cardell.

I motiveringen till stipendiet står ”Hon arbetar främst med textila installationer i stort format men lyfter detaljerna. Med en spännande bredd i sitt skapande vill hon forma en samtida historisk berättelse som utgår från platsen och kopplar samman kvinnohistoria, hälsa, tid och miljö.”

– Huset Urmakaren är väl värt att uppmärksamma. Det ligger på Stora gatan 51, granne med Sigtuna museums trädgård. Huset som är byggt på 1870-talet är det enda vars tomt fortfarande har samma form kvar som för 1000 år sedan, säger Ingela Hermansson.

Tomten är rektangulär och sträcker sig ända ner till strandpromenaden. En form som troligtvis alla fastigheter hade när staden grundades.

– I samma kvarter har det bott en urmakare och i fasaden kan man fortfarande se en gammal urtavla.

Förhoppningen är nu att platsen ska kunna väckas till liv igen med hjälp av Amanda Cardells konstnärskap. Resultatet väntas bli en scenografi och ett textilt verk som blir till i mötet mellan verket, platsen och besökarna.

Under vistelsen i Urmakaren ska varje stipendiat också ta emot ett ateljébesök samt hålla en föreläsning för allmänheten på Sigtuna museum om resultatet av tiden i staden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa