Östlund siktar framåt efter succén

Under sin första säsong som huvudtränare ledde Jesper Östlund Hallby till Handbollsligan för första gången på 53 år. Nu hoppas han att det bara var början och Skånelasonen siktar ännu högre.

13 augusti 2019 05:00

Jesper Östlund har tillbringat större delen av sitt liv i Skånela där han började spela handboll som ung och sedan fortsatte till a-laget. Där blev det två vändor innan han avslutade sin spelarkarriär 2014 och blev en del av ledarstaben i Skånela under fyra år.

– Det var svårt att direkt gå från att vara spelare till tränare och jag var polare med många av spelarna men kunde inte umgås med dem på samma sätt längre. Det var svårt att få spelarna att se mig som tränare men det blev tydligare efter första året och det var väldigt roligt i Skånela. Det kom in många unga spelare som utvecklades och vi gjorde hyfsade resultat, säger Jesper Östlund.

Inför förra säsongen Jesper Östlund lämnade Skånela för att ta över huvudansvaret i Hallby och det blev en speciell säsong för honom. Under sitt första år i Jönköpingsklubben ledde han Hallby till Handbollsligan efter ett nervkittlande och dramatiskt kval mot Karlskrona där det krävdes förlängning i femte matchen.

– Det var speciellt när hela säsongen kokades ned i en match som betydde allt och blev som en final. Kvalserien var som taget ur en film och hur sista matchen utspelade sig när de tog det till förlängning efter en kvittering. Det är först nu man börjar förstå och kan ta in hela säsongen och hur allting slutade, säger Jesper Östlund.

Vad gjorde att ni tog klivet upp?

– Vi har en väldigt stark grupp där alla drar åt samma håll och kämpar för polaren bredvid. I kvalserien fick vi verkligen till vårt försvarsspel och kunde utnyttja våra kontringar som är en styrka. Jag är sjukt stolt killarna över hur de spelare och hela säsongen gick bättre än förväntat. Mitt mål var att ta oss upp till Handbollsligan under tre år men vi lyckades redan första året.

Hallbys försäsong har börjat och klubben har gjort flera nyförvärv inför den kommande säsongen i Handbollsligan.

Laget tog ledigt i juli men för Östlund fortsatte handbollsuppdragen då han även är assisterande tränare i svenska U17-landslaget (spelare födda 2002 och 2003) för herrar som hade läger och spelade European Open i början av juli.

– Tomas Axnér (förbundskapten) ringde och frågade om jag ville vara med och hjälpa honom i U17. För mig som handbollsnörd är det bara kul med ännu mera handboll så jag ville såklart vara med. Jag spelade i juniorlandslaget som spelare så det var roligt att dra på sig landslagsdressen igen som tränare, säger Jesper Östlund.

Hur har senaste året varit för dig?

– Det är mycket som hänt och allting har gått väldigt snabbt. Det var mitt första år som huvudtränare och det var både utvecklande och svårt ibland. Man har ansvar för 20 spelare och alla kan inte vara nöjda hela tiden men jag ville ha större ansvar och vara ansvarig för besluten.

Den kommande säsongen i Handbollsligan blir den första på 53 år för Hallby och första någonsin för Jesper Östlund som tränare. Han har varit nykomling i ligan två gånger som spelare och hoppas hålla sig kvar i serien.

– Vi kommer verkligen behöva vara på plats varje match och mentalt mer laddade än motståndarna. Vi kommer från en säsong där vi kanske vann runt 80 procent av matcherna och nästa kanske det blir tvärtom. Då behöver vi stå enade som grupp och orka ta oss ur negativa spiraler och fortsätta kriga i tajta matcher. Det blir tufft men också väldigt roligt och spännande och vår målsättning är att vi ska etablera oss i Handbollsligan.

Vad blir viktigt för att ni ska klara er kvar?

– Allting blir minst ett snäpp bättre i Handbollsligan men jag har stor tro på killarna. De överträffade förväntningarna flera gånger förra säsongen och vi ska försöka göra det igen.

Extra speciell blir den kommande säsongen också då han ställs mot en annan Skånelafostad profil i sin bror Viktor Östlund som ska spela för Malmö där han skrivit kontrakt till 2021.

– Matcherna mot Malmö är kanske inte de som vi främst ska ta poäng i men det vore kul att knäppa de och Viktor på näsan. Det blir kul att möta honom och vi får gå in med en underdog-känsla för att slå dem, säger Jesper Östlund.

När tror du att ni får möta Skånela i Handbollsligan?

– De var nära att ta klivet upp i kvalet och jag hade verkligen unnat killarna det. Det är svårt att ta sig över tröskeln och vinna mot ett lag från Handbollsligan men jag håller en hemlig tumme för Skånela när de spelar och det vore kul att mötas när båda spelar i högsta serien.

Jesper Östlund

Född: 30 september 1990.

Moderklubb: Skånela.

Position som spelare: Mittsexa.

Klubbar som spelare: Skånela (–2009), OV Helsingborg (2009-2019) och Skånela (2010-2014).

Klubbar som tränare: Skånela (2014-2018) och Hallby (2018–).

Läs en längre version av artikeln på vår hemsida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Skagerström