NHL-stjärnan stöttar Wings

William Karlsson var tillbaka på hemmaplan i Pinbackshallen. Där berättade han om sin satsning på unga spelare i moderklubben, den kommande säsongen i NHL och vad han hoppas förbättra.

24 augusti 2019 05:00

Under fredagen var William Karlsson tillbaka där allting började i Märsta och Pinbackshallen.

NHL-stjärnan spelar i Vegas Golden Knights och förbereder sig för den kommande säsongen men var på plats för att presentera sin satsning på unga spelare i sin moderklubb. Efter det intervjuades han, svarade på frågor och skrev autografer.

– Det är alltid roligt och nostalgiskt att komma till Pinbackshallen, det väcker goda minnen. Jag kommer själv ihåg hur det var som ung att träffa mina idoler och det är kul att göra kidsen glada, säger William Karlsson.

William Karlsson började spela ishockey i Wings hockeyskola som han numera stöttar och skänker hundra hockeyklubbor till.

– Det var företaget bakom klubborna som ville göra något och frågade mig vad det kunde vara. Jag tänkte på Wings, klubbor är så dyra nu för tiden och förhoppningsvis hjälper det här lite. Det var självklart att skicka till Wings och de yngre spelarna och kanske tycker ungarna att det är kul att åka runt med likadana klubbor som vi i NHL, säger William Karlsson.

Vad kommer du ihåg från när du började i hockeyskolan?

– Det var några år sen men jag minns framför allt att där det är en hall numera var det en uterink som vi spelade mycket på. Det är många minnen härifrån med hockeyskolan och team 93. Många skratt men också några motgångar när man förlorade. Det var en riktigt rolig tid.

Vad gjorde att du fastnade för ishockey?

– Min farsa lirade ishockey så intresset kom därifrån. Jag var ute på is väldigt tidigt, jag var alltid ganska duktig så det hjälpte till. Jag tyckte att ishockey var roligt och då rullade allting på.

Via klubbarna Västerås och HV71 hamnade han i USA och Anaheim Ducks och sedan Columbus Blue Jackets.

Inför säsongen 2017/18 blev han en del av den nystartade klubben Vegas Golden Knights och första säsongen i Vegas vann William Karlsson den interna skytteligan med 43 mål och var poängbäst i laget som gjorde succé med 78 poäng (43 mål och 35 assist) på 82 grundseriematcher.

Centerns statistik på plus 49 var bäst i hela NHL, han blev trea i den totala skytteligan och tilldelades priset Lady Byng Memorial Trophy som tilldelas spelaren som under grundserien visat största sportsliga och gentlemannamässiga uppträdande kombinerat med stor spelskicklighet.

Under sommaren har William Karlsson bland annat varit i Stockholm och förberett sig inför den kommande säsongen i NHL.

– Det har varit en bra sommar och jag är väl förberedd inför säsongen. Jag var i Italien en vecka på semester, annars har jag tränat varje vecka, säger William Karlsson.

Första säsongen i Vegas slutade med final i Stanley Cup och förlust med 4–1 i matcher mot Washington Capitals.

Förra säsongen fick ett bittert slut då klubben åkte ut i åttondelsfinalen mot San José Sharks och fjärde september åker han över till USA för att inleda försäsongen med klubblaget.

– Jag har tränat och kört en del på is med andra Stockholmsgrabbar som spelar i NHL. Det känns bra inför säsongen, vi har ett bra lag och jag tror verkligen att vi kan utmana om att vinna. För egen del hoppas jag prestera bättre än förra året, jag var helt okej men jag vill vara på en högre nivå och att jag slår mig själv, säger William Karlsson.

William Karlsson

Född: 8 januari 1993.

Uppvuxen: i Märsta.

Moderklubb: Wings HC Arlanda.

Klubbar: Västerås (2009–2012), HV71 (2012–2014), Anaheim Ducks (2014–15), Columbus Blue Jackets (2015–2017) och Vegas Golden Knights (2017–).

Position: Center.

Klubbfattning: Vänster.

Tröjnummer: 71.

Smeknamn: "Wild Bill".

William Karlsson om...

Tuffaste NHL-laget att möta:– St Louis brukar vara tuffa, speciellt i deras arena. De är stora, tunga och bra defensivt.

Förebild som ung:

– Jag gillade Tony Mårtensson som började i Wings. Sedan blev det även Peter Forsberg.

Sitt första NHL-mål:

– Det kom i min andra match när vi mötte Buffalo på bortaplan. Det var i powerplay, jag fick en passning genom zonen, tog några steg framåt och sköt upp den i nättaket. Det var något man drömt om och kändes bra.

Att vinna VM-guld:

– Det blev en dramatisk avslutning med straffläggning och Lundqvist som räddade. Då var det bara osannolik glädje och sen var det väldigt kul att komma till Sverige och fira.

Snyggaste målet han gjort:

– När jag tog klubban mellan benen och sköt in pucken var speciellt. Annars gillar målet jag gjorde mot San José i slutspelet under första året i Vegas. Det var i tredje matchen och jag drog en handledare som gick in.

Vad han hade gjort om han inte hade spelat ishockey:

– Förut ville jag bli fotbollsspelare men det är jag nog inte tillräckligt bra för. Förutom det vet jag faktiskt inte.

Wings kommande säsong i hockeyettan:

– Det är kul att de är tillbaka i ettan där de hör hemma. Förhoppningsvis går det bra så att de håller sig kvar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Skagerström