Glädje, maorikultur och rugby

Under tre intensiva dagar har Prästängarna fyllts av rugbyspelande barn. Haka Rugby Global arrangerades för första gången i Sverige och 70 deltagare från olika klubbar var på plats.

15 augusti 2019 05:00

Det är hård kamp om platserna på spelplanen där västarna ska ligga. Det är orange mot blå och det gäller att få tre i rad.

– Lägg den nere till höger! Blocka! Heja heja!

Barnen börjar vid en linje, springer fram, tar en väst och lägger den vid spelplanen. Ibland går det inte att få fram en segrare men ledare håller koll på ställningen på en tavla.

– Vi vill lära, uppfostra och få barnen att växa genom att använda rugby och maorikultur. Vi vill använda båda delarna för att utvecklas både på och utanför planen. Förmedla våra värderingar och förhoppningsvis uppfostra ledare, säger Troy Nathan.

Han är en av grundarna och ledarna på lägret Haka Rugby Global som arrangerats under tre intensiva dagar på Prästängarna i Sigtuna. Klockan nio på morgonen samlades barnen och höll på med aktiviteter till klockan fyra på eftermiddagen.

Under lägret har barnen lärt sig det mesta om rugby, sportens historia och kultur. Lägret inleddes och avslutades med Powhiri som är en traditionell välkomstceremoni hos maorierna som är ursprungsbefolkningen på Nya Zeeland och på schemat stod även att lära sig om maorifolkets kultur och historia.

– Jag föddes med en rugbyboll i handen och det har varit ett sätt att leva för mig sedan till. Det är vad jag känt till och vad som lärt mig om livet. Rugby är en fantastisk sport som gett mig mycket och det är kul att ge tillbaka till andra, säger Troy Nathan.

Lägret grundades i Nya Zeeland och många av ledarna har erfarenhet av spel på hög nivå som bland annat med landslaget.

Tidigare har lägret arrangerats i stora rugbynationer som USA, Japan och Fiji och det här var första gången det hölls i Sverige.

– Det har varit jätteroliga dagar där vi gjort olika rugbyövningar, lärt oss om kulturen och sporten. Jag visste inte mycket om Sverige eller rugbyn här innan vi kom hit. Jag visste vilken nivå landslagen spelar på så det har varit jättekul att se kärleken som finns till sporten här. Att se alla barnen som kommit, tränat och utvecklats, säger Troy Nathan.

Sigtuna IF räknade först med cirka 40 barn på campen men fick snabbt in fler anmälningar och till slut blev det 70 deltagare i åldern 10–14.

Många av barnen kom från Sigtuna IF men även från klubbar som Uppsala, Stockholm och Malmö.

– Det har varit underbara dagar och jättekul att allting gått så bra. Det har varit full fart och rugby hela dagarna, säger John Bennet, ordförande i Sigtuna IF Rugby.

Förhoppningarna är att arrangera lägret även nästa år, då med ännu fler deltagare.

24 augusti deltar föreningen i en rugbyfestival i Enköping innan de själva arrangerar en i Sigtuna i slutet av augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Skagerström