Från Märsta till Notre Dame

Jordan Genmark Heath spelar den kommande säsongen amerikansk fotboll för det anrika collegelaget Notre Dame i USA. Han siktar på att spela i NFL och tackar bakgrunden i Arlanda Jets för sin framgång.

13 april 2017 09:30

Jordan Genmark Heath spelar den kommande säsongen amerikansk fotboll för det anrika collegelaget Notre Dame i USA. Han siktar på att spela i NFL och tackar bakgrunden i Arlanda Jets för sin framgång.

Jordan Genmark Heath började spela i Arlanda Jets när han var sju år gammal efter att han följt med sin kusin till en träning. Sedan fastnade han för sporten och vid 14 års ålder började han spela i landslagssammanhang.

− Jag lärde mig grunderna i Arlanda Jets och det var där jag började älska sporten. Jag kommer ihåg lagkamraterna och tränarna mest och jag har kompisar från den tiden som alltid kommer att vara nära mitt hjärta, säger Jordan Genmark Heath.

Familjen bodde i Märsta i ungefär ett år innan de flyttade till Sigtuna. Först gick Jordan på Centralskolan och sedan på Sankt Olofs skolan och han har fortfarande kontakt med flera av sina vänner från den tiden.

− Vi trivdes väldigt bra på båda ställena och att lämna var inte lätt. Alla där hemma var ett otroligt stöd när jag flyttade till andra sidan Atlanten och bland annat har Mia-Pia, som var en av mina lärare, varit över och hälsat på mig, säger Jordan Genmark Heath.

2013 när Jordan var 15 år flyttade familjen till San Diego i USA och han började på high school. Efter fyra år på Francis Parker i San Diego är det dags att ta nästa steg och Jordan är klar för Notre Dame som är ett prestigefullt och anrikt college i USA.

− Det ska bli jättespännande och jag är väldigt glad över chansen som jag fått. Efter college vill jag spela i NFL men jag tar ett mål i taget och just nu är mitt mål att träna och förbereda mig så mycket som möjligt.

Han satsar på att få speltid under sitt första år på Notre Dame och är glad att han även får en bra utbildning på skolan.

Grunden till framgången lades i Arlanda Jets och Jordan kommer ihåg den tiden med glädje.

− Enligt mig är Arlanda den bästa klubben i och runt omkring Stockholm. Allas engagemang, både spelare, tränare och föräldrar, gjorde att vi blev framgångsrika och att flera tog sig till landslaget, säger Jordan Genmark Heath.

Bland annat vann klubben Dukes Tourney i Skövde som är en av Sveriges största ungdomsturneringar i amerikansk fotboll. Som 15-åring räknades Jordan som en av Sveriges mest lovade quarterbacks men sedan dess har han bytt position till safety.

− Det ska bli spännande att spela med de bästa i min ålder och det gäller att jag presterar för att ta plats i laget. Jag ska försöka ta en startplats i Notre Dame men det kommer att kräva mycket hårt jobb.

Fakta

Notre Dame Fighting Irish är Notre Dame universitets lag i amerikansk fotboll och spelar sina hemmamatcher på Notre Dame Stadium som tar 80 795 åskådare. Lagets matcher sänds även på tv och flera spelare från universitetet har utsetts till den bästa spelaren på collegenivå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Skagerström