Från ligamästare till U20 B-EM

Melwin Pantzar är nyss hemkommen från att ha vunnit spanska ligan med Real Madrid. Nu väntar U20 B-EM med Sverige som han laddat upp för hemma i Valsta.

10 juli 2019 05:00

I mitten av juni vann Real Madrid den spanska ligan för andra året i rad då laget besegrade Barcelona med 74–68 i den fjärde matchen.

Segern innebar 3–1 i matcher och säkrad titel som var den 35:e i ordningen för laget från den spanska huvudstaden.

– Det var helt fantastiskt att vinna och jag kunde inte förstå vad som hänt först. Efter ett tag sjönk allting in och jag förstod hur stort och sjukt det var att vinna ligan, säger Melwin Pantzar.

Han gjorde sin första hela säsong med A-laget som han debuterade för under säsongen 2017/18 och då blev det totalt 35 minuter fördelat på fyra matcher.

Den här säsongen tog han nästa steg och blev en del av laget med spelare som bland annat svenska stjärnan Jeffrey Taylor, spanska landslagsmän som bland annat Sergio Llull och Rudy Fernández samt Facundo Campazzo från Argentina.

– Det var min första proffssäsong och det var tufft i början då jag inte fick spela så mycket och var yngst i laget. Jag har lärt mig jättemycket av coacherna och de andra spelarna och allting har flutit på väldigt bra, säger Melwin Pantzar.

Vad har du utvecklat mest under förra säsongen?

– Jag har blivit mycket smartare och lärt mig spelet på ett annorlunda sätt. Det gör att jag läser spelet annorlunda nu och hur jag ska agera på planen. I början var de andra spelarna mycket större än mig så jag fick jobba på fysiken och jag har även lärt mig att man måste vara mentalt stark. Även utanför planen har jag utvecklats mycket och förstått hur man ska vara och agera för att prestera så bra som möjligt på planen.

Närmast väntar U20 B-EM med svenska landslaget som inleds tolfte juli med match mot Armenien.

Sverige spelar i grupp C och ställs även mot Estland, Georgien, Nederländerna och Kosovo och inför mästerskapet har laget förberett sig med läger i Portugal.

– Det var två år sen jag gjorde mitt senaste EM så det ska bli jättekul att spela med landslaget. Vi går in för att vinna och för att göra det så måste vi spela som ett lag, lita på varandra och alltid ge allt. Vi ska göra vårt bästa och förhoppningsvis räcker det långt, säger Melwin Pantzar.

Han började spela basket som sexåring i Sigtuna Basket och när han var 16 år gammal flyttade han till Spanien för att bli en del av Real Madrid ungdomsverksamhet. Fyra dagar efter sin 18-årsdag debuterade han i A-laget som han numera är en del av.

Inför kommande U20 B-EM var point guarden hemma i Valsta och laddade för turneringen, bland annat genom att träna i Steningehallen.

– Det är alltid jätteskönt och kul att komma hem till Valsta och träffa vänner och familj. Det är också kul att kunna träna samtidigt där allting började, säger Melwin Pantzar.

Melwin Pantzar

Ålder: 18 år.

Längd: 1.90m.

Moderklubb: Sigtuna Basket.

Nuvarande klubb: Real Madrid (Spanien).

Meriter i urval: Spansk ligamästare (2019), spansk juniorcupmästare (2018 och 2017), segrare i Adidas Next Generation Tournament (2018 och 2017).

Sveriges inledande matcher i U20 B-EM.

12 juli, Armenien–Sverige.

13 juli, Sverige–Estland.

14 juli, Georgien–Sverige.

16 juli, Sverige–Nederländerna.

17 juli, Kosovo–Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Skagerström