I höstas arrangerade Wings evenemanget Girl Ice Hockey där tjejer i alla åldrar fick prova på att spela ishockey och göra olika övningar under ett fullspäckat program.

Det blev stor uppslutning och är ett exempel på hur föreningen märkt av ett större intresse bland tjejer att spela ishockey.

– Girl Ice Hockey Day var en väldigt rolig dag med specialtryckta tröjor och gamla spelare som kom tillbaka och hjälpte till. Det blev lite som ett startskott och vi har märkt av ett växande intresse och kände att det var läge att dra igång med träning för tjejer, säger Annika Bröms på Wings.

Artikelbild

| Evelina Samuelsson är en av ledarna och ansvariga för träningarna för tjejer.

Första passet arrangerades efter jul och planen är att fortsätta köra tills Pinbackshallens A-hall stänger.

Varje lördag är alla tjejer, från Hockeyskolan till ungdomslagen, i föreningen tillsammans samt alla som är nyfikna på att prova på ishockey välkomna.

– Vi vill erbjuda både tjejer och killar att spela ishockey och kunna utöva sin sport på lika villkor. Vi ville inte vänta till nästa säsong och utan började nu för att fånga upp de som vill spela och har fått positiv feedback från både tjejerna och föräldrarna. Vi vill samla alla flickor för att skapa och stärka en gemenskap, säger Annika Bröms.

Träningarna är nivåanpassade och på isen finns flera tränare så att deltagarna kan göra övningar som passar dem.

– Det är väldigt roliga träningar och tjejerna verkar uppskatta att träna ihop. Allt fler flickor över hela Sverige börjar spela ishockey och vi är inget undantag, säger Annika Bröms.

På Hockeyskolan (för barn mellan fyra och sju år gamla) som Wings arrangerar under hela säsongen var det den här säsognen cirka 20 tjejer med och i ungdomslagen (för alla från åtta till 16 år gamla) finns nio tjejer i Wings som spelar ishockey.

Föreningens plan och förhoppning på sikt är att starta ett flicklag när det finns tillräckligt många spelare.

– Det här är början och det är allt fler tjejer över hela Sverige som börjar spela ishockey. Det är en satsning där tjejer får möjlighet att träna tillsammans och det är jättekul. Vårt mål är att etablera ett flicklag och på sikt ha årslag som spelar i seriesystemet, det kan nog gå snabbare än man tror att starta ett flicklag i Wings, säger Annika Bröms.

Wings har funderingar på att starta ett lag med endast tjejer till seriespel nästa säsong och Wings vill gärna samarbeta med närliggande klubbar om man inte själva fyller ett eget lag.

– Vi hoppas att fler tjejer i Sigtuna kommun kommer börja spela och upptäcka hur kul det är att spela ishockey, säger Annika Bröms.