Brödrakamp i handbollsligan

Skånelafostrade Viktor Östlund är tillbaka i svensk handboll och spelar i HK Malmö. Där väntar en spännande säsong och på onsdag ställs hans mot sin bror Jesper i en het match.

9 oktober 2019 08:00

Efter tre år i Danmark och Team Tvis Holstebro är Viktor Östlund tillbaka i svensk handboll då han gick till HK Malmö inför säsongen.

Där har han och laget fått en fin start på säsongen med fyra segrar på de sex första omgångarna i Handbollsligan.

– Det är alltid kul att komma till ett nytt lag och det är ett härlig gäng med bra gubbar. Det var mycket nytt i början men jag har kommit in i det och det har gått superbra. Jag kände några av spelarna innan jag kom hit och har bara fått positiva intryck, säger Viktor Östlund.

Varför blev det Malmö?

– Jag hade hört mycket om Stian (Tönnesen) och att han var en duktig tränare. Malmö är ett starkt lag i Sverige som vill framåt och det är roligt att vara en del av.

Viktor började spela handboll i Skånelas bollskola som ung och spelade länge i klubben.

Det blev en säsong i elitserien 2012/13 innan han bytte klubb till Eskilstuna Guif.

– Båda mina föräldrar har spelat i Skånela och jag hängde i hallen när min storebror började i bollskolan. Att börja spela handboll kom naturligt för mig och det var vad jag tyckte var roligast som ung. Man har alltid drömmar om att kunna livnära sig på det man älskar att göra och det är kul att det blev så. Jag har många goda minnen från tiden i Skånela och ett fullsatt Vikingahallen med bra tryck. Vi var svårslagna på hemmaplan och tog flera fina skalper där.

Hur är relationen till Skånela i dag?

– Jag är hemma nästan varje sommar och kör lite försäsong med klubben. Jag känner Jimmy (Karlsson, huvudtränare i Skånela) och det är kul att säga hej till gubbarna. Det är inte så många som är kvar från min tid men det är alltid roligt att komma till Vikingahallen.

Efter tre år i Eskilstuna Guif lämnade Östlund för danska Team Tvis Holstebro som han spelade för 2016–2019.

Sommaren 2013 var han med och vann VM-guld med Sveriges U21-landslag och mästerskapsdebuterade för Sverige i VM 2015. Året efter var han även med i EM som avgjordes i Polen och 2018 kallades han in i truppen för de avslutande matcherna.

– Det var tre lärorika år i Danmark där jag utvecklades som människa och handbollsspelare och jag är glad över de åren.

Onsdag nionde oktober ställs Viktors Malmö mot Hallby där hans bror Jesper Östlund är tränare.

Det är första gången som de ställs mot varandra i handboll.

– Det ska bli roligt och speciellt även om han är tränare och inte ute på planen. Man kanske växlar några ord innan matchen men sen tänker man inte på det utan fokuserar på att vinna.

Vad har ni för mål med säsongen?

– Vi går för att vinna varje match och att gå så långt som möjligt. Man drömmer alltid om SM-guld och vi spelar handboll för att vinna och det vore konstigt att inte kriga för det med tanke på laget som vi har.

Viktor Östlund

Född: 22 augusti 1990.

Position: Vänsternio.

Klubbar: Skånela (–2013), Eskilstuna Guif (2013–2016), Tvis Holstebro (2016–2019), HK Malmö (2019–).

A-landskamper/mål: 43/101.

Mästerskap: VM 2015, EM 2016 och 2018.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Skagerström