Spelmän firar 30 år tillsammans

Föreningen Sigtuna spelmän skapades för drygt 30 år sedan och träffas fortfarande varje tisdag i Sockenstugan för att spela tillsammans.

1 mars 2019 07:00

Musikerna i Sigtuna Spelmän har 12 till 15 offentliga spelningar per år, allt från midsommarfirande, julmarknader och gammaldans till hembygdsdagar, bröllop och andra evenemang. Föreningen bildades när folkmusik var som populärast på 1980-talet. Några av spelmänsgrupperna i trakten som tidigare hade spelat var för sig började träffas och spela ihop.

– 1988 samordnade sig olika grupper som spelade folkmusik var för sig, till en enda grupp. Då var de ungefär mellan 15 och 20 personer, säger Sten Hansson, ordförande för Sigtuna Spelmän.

Föreningen har uppträtt på olika festivaler och spelmansstämmor i bland annat USA, Rakvere i Estland (Sigtuna kommuns vänort) samt i Polen.

– Några av spelmännen har varit med redan från början. Det som har bidragit till att vi har överlevt är att det har skapats en fantastisk gemenskap. Det är inte bara en musikalisk samvaro utan även en social. Vi har även ett nära samarbete med dansgrupper och det blir en totalgemenskap mellan de som dansar och spelar, säger Sten Hansson.

Genom åren har antalet spelmän varierat under åren. Medlemmar som har spelat under många år har flyttat till annan ort och det har även skapts olika andra konstellationer. I dag är de elva aktiva spelmän, men har fler medlemmar. Varje tisdag träffas de för att spela och träna i Sigtuna Hembygdsförenings sockenstuga som ligger i centrala Sigtuna.

– Vi spelar folk-, spelmans- och gammeldansmusik. Vi spelar även en del modernare musik, skriven av till exempel Benny Andersson och har en bredd när vi spelar. Dock är folkmusik basen, säger Sten Hansson.

För ett tid sedan firades Sigtuna Spelmäns trettioårsjubileum. De tittade på gamla foton och filmer och det blev även spontanspelning.

– Mycket nostalgi var det, men jag tycker att vår nuvarande grupp har bra energi och utvecklingspotential, säger Sten Hansson.

De instrument som spelas är nyckelharpa, fiol, dragspel, bas och gitarr. Själv spelar Sten Hanson fiol. Han menar att det är trevligt att spelmännen har en stor musikalisk kunskap, men det som förenar är glädjen att få spela tillsammans.

Varför är det så kul att spela tillsammans?

– När man spelar tillsammans och får ögonkontakt med varandra förstår man varandra musikaliskt, det blir som att man blir ett med musiken. Det skapas ett speciellt band och man försvinner in i en gemensam bubbla, säger Sten Hansson och tillägger:

– Vi är som en stor familj, vi har gjort mycket tillsammans genom åren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders JS Nilsson