Spår efter terrordåd leder till Märsta

En av de terrorister som tros ligga bakom tisdagens sprängningar i Bryssel har kopplingar till en man från Märsta.

23 mars 1916 14:55

Den misstänkte terroristen Mohamed Belkaid som tidigare bott i Märsta dödades förra veckan i samband med en antiterrorräd mot en lägenhet utanför Bryssel. Samma lägenhet hyrdes av en av de bröder som pekats ut efter tisdagens explosioner i Bryssel, enligt DN som hänvisar till den belgiska tevekanalen RTBF.

I lägenheten har fingeravtryck från den huvudmisstänkte bakom terrordåden i Paris hittats. Något som tyder på att den tidigare Märstabon har kopplingar till terrorister som misstänks ha varit direkt inblandade i både dåden i Paris och i Bryssel.

Belgiska myndigheter har tidigare uppgett att man tror att Belkaid under falskt namn förde över pengar till en kvinna som dödades tillsammans med andra misstänkta terrorister i Paris.

Enligt Skatteverket kom Mohamed Belkaid till Sverige 2010. Kort efter det gifte han sig med en svensk kvinna som var nästan 15 år äldre än honom. Ett år senare fick han uppehållstillstånd.

Belkaid har inga registrerade barn i Sverige. Han ska ha bott i Märsta tillsammans med sin styvson och kvinnan han var gift med i närmare tre år. Under den tid han var skriven på adressen dömdes han för en rad mindre brott. Bland annat för flera stölder och för att ha burit kniv på ett Ikeavaruhus.

Enligt svenska register satt Belkaid även invald som suppleant i två företagsstyrelser, MXM Bygg AB i Västerås och Gästrike modulbyggnad och förvaltnings AB.

2013 försvann Belkaid från Sverige. Enligt folkbokföringen är han fortfarande skriven på adressen i Märsta. Mannens hustru dog våren 2014.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Julia Burman Görans/ TT