Snabba insatser räddade Väringaskolan

Tack vare några förbipasserande ungdomar kunde Väringaskolan natten till tisdagen räddas från en större brand.

13 augusti 2019 12:05

Skolans rektor Marjan Nourzad är trött, men lättad efter den dramatiska natten.

– Ja, tack vare ett fungerande samhälle kan vi använda skolan nästan fullt ut. Vi är i gång igen och vi är mycket tacksamma för det, säger Marjan Nourzad.

Det var vid 22.30 på måndagskvällen som larmet kom in till räddningstjänsten. Vittnen sa att de hade sett en person hälla brandfarlig vätska på skolans fasad och att han sedan hade tänt på byggnaden.

LÄS MER HÄR: En gripen efter brand på skola

Ungdomarna höll kvar mannen till polisen kom till platsen. Mannen är nu omhändertagen av polisen misstänkt för grov mordbrand.

Från skolans håll vet man inte vem som önskat bränna ner deras skola, eller varför.

– Nej, vi vet ingenting. Det får polisen reda ut.

Marjan Nourzad tycker att det är glädjande att händelsen visar att många unga har civilkurage, samt att brandkår och polis agerade snabbt.

– Det är inte alltid ungdomar som står för allt elände. Tonåringar får ofta mycket oförtjänt kritik.

En annan hjälte vid nattens brand är skolans egen vaktmästare. På fritiden är han brandman och det var vaktmästaren som efter larmet var först på plats för att på egen hand börja släcka branden.

– Som tur var kom ingen till skada. Vi hade planeringsdag under måndagen och skolan med fritids var stängt. Därför fanns inga barn eller personal på plats under kvällen, säger Marjan Nourzad.

Den enda skadan efter branden är på utsidan av fasaden. Efter släckningsarbetet har matsalen fått en vattenskada och en del av skolgården har spärrats av för polisens tekniska undersökning. För övrigt går lokalerna att använda som vanligt.

– Ja, vi kommer att kunna ha skolstart som planerat på måndag 19 augusti. Nu är vi här och redo att ta emot alla barn till höstterminen.

Väringaskolan är fristående skola som drivs av en föräldraförening. Här går 297 barn från förskola till årskurs 6. Skolan har funnits i sin nuvarande form sedan 1995.

Har ni haft problem under kvällstid tidigare?

– Nej, inga större problem. Men precis som vid vilken skola som helst så samlas unga här på skolgården under kvällarna.

Under tisdagsförmiddagen var det lugnt på skolgården i väntan på att polisens tekniker skulle anlända. En väktare hade placerats vid avspärrningarna för att kontrollera att ingen gick in på brottsplatsen.

Detta har hänt

Måndag 12 augusti fick räddningstjänsten in ett larm om brand på Väringaskolan. De som larmat polis och brandkår var några ungdomar som passerat förbi skolan och som stoppade den misstänkte gärningsmannen. Skolans vaktmästare som även arbetar som deltidsbrandman och väktare, var först på plats för att släcka branden.

6 september 2015 brann en annan skola i Sigtuna kommun: Ekillaskolan på Stockholmsvägen i Märsta. En länga med sex-sju baracker intill skolan brann ner men skolans huvudbyggnad kunde till slut räddas. Även den branden var anlagd och en 14-åring samt en 33-åring stod åtalade. 33-åringen dömdes för mordbrand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom