Smuggelkatt avlivades vid gränsen

En katt som fått följa med sin ägare på flyget landade på Arlanda flygplats på torsdagseftermiddagen. Men den kom inte längre än till tullfiltret.

11 januari 2018 20:14

Katten, som satt i en bur, tillhörde en kvinna som lyckats få med sig sitt husdjur på flyget från Teheran i Iran. Detta trots att det är förbjudet att föra in djur i Schengenområdet från tredje land utan giltiga handlingar.

När hon skulle gå igenom gränskontrollen på Arlanda stoppades hon av gränspolisen.

– Kvinnan fick välja mellan att sätta katten i karantän och betala kostnaden för det, eller gå med på avlivning av djuret, säger Kenneth Knuts, stationsbefäl vid gränspolisen på Arlanda.

Kvinnan valde det senare.

– Det blev väldigt känsloladdat, kvinnan chockades och var mycket uppriven, hon kunde inte vara kvar och åkte iväg när katten togs i förvar, berättar Kenneth Knuts.

En veterinär från Jordbruksverket kallades därefter till flygplatsen och förde katten till ett rum som används för avlivning av djur som stoppats i tullen.

Där fick den somna in för gott.

För att ta ett djur till Sverige från ett land utanför EU som inte har samma rabieskontroll som EU-länderna måste djuret sitta i karantän i fyra månader innan man får ta hem det.

För hund och katt är karantänstiden 120 dagar följt av två månaders hemisolering. Karantänskraven regleras i Jordbruksverkets införseltillstånd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg