Skyller än en gång på FN-diplomat

En heroinsmugglare dömdes nyligen av hovrätten – och återigen får en FN-diplomat skulden.

6 augusti 2019 07:00

En 61-årig man dömdes nyligen av tingsrätten för grov narkotikasmuggling. Domen överklagades då mannen har åberopat nya bevis och ett vittne – mannens dotter som berättar att pappan är godtrogen och har blivit lurad tidigare. Bakgrunden är att mannen säger sig ha blivit utsatt för bedrägeri i hemlandet, och för att kunna få ersättning för skadan tackade han ja till ett uppdrag – att lämna en väska till en FN-diplomat i Stockholm. Väskan innehöll dock fem kilo heroin, vilket han sade sig inte veta. Väskan upptäcktes när han anlände på Arlanda flygplats i mars 2019.

Svea hovrätt fastställer Attunda tingsrätts dom. Han döms till fängelse i sex år.

Det är andra gången under 2019 som en heroinsmugglare skyller på en FN-diplomat. I maj 2019 dömdes en annan äldre man för att ha smugglat in väskor med fyra kilo heroin.

Är det en ny modus hos drogsmugglare?

– Vi kontrollerar 20 000 resenärer om året. Två domar med sådant är ingenting. Det finns många som kommer med olika historier – om att ha blivit tvingade eller hotade, eller utsatta för olika bedrägerier. Men just det här att man tar en väska för att lämna den till en annan, så gör man inte. Och man måste veta vad som finns i väskan, säger Margareta Nilsson, presstjänsten hos Tullverket.

Det är upp till tingsrätten och hovrätten att bedöma om personen säger sanningen, betonar hon.

– Om tingsrätten har dömt dem, då har det blivit bevisat. Tingsrätten dömer inte bara utan vidare, utan goda belägg för en fällande dom.

Läs även: "Skulle lämna väska med heroin till en FN-tjänsteman"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago