Skolbarn snattar i Sigtuna

Ica Sigtuna har länge drabbats av snatterier – skolbarn snattar energidrycker och choklad. Nu vill Icahandlaren Jan Ceder få bukt med problemet genom att besöka barn i ortens skolor.

20 december 2018 15:00

Bakom mycket av snatteriet på Ica Sigtuna ligger barn som egentligen har råd att betala, enligt Jan Ceder.

– Det är oroväckande. Energidryck är som att ha märkeskläder på sig. Att stjäla på Ica Sigtuna är som en status, det är något man skryter om. Det blir en attitydsfråga som jag tycker är högst olämplig, säger Jan Ceder.

Ungdomar kommer in i butiken fem-sex gånger om dagen, och någon gång under kvällen. Han har en hel pärm med polisanmälningar.

Han känner till och med några av barnen och deras föräldrar.

– Det är jobbigt att behöva berätta för föräldrarna. Det är ju en liten stad, Sigtuna. Man vill alltid tro gott om allihopa. Men det är jobbigare för föräldrarna. Föräldrarna blir ofta chockade och förtvivlade när jag berättar för dem. Men efteråt kommer de allt som oftast ner till butiken och är tacksamma att snatteriet upptäcks och att deras barn kan bryta ett felaktigt beteende.

När Jan Ceder får tag i de unga snattarna brukar de inte vilja polisanmälas, och helst inte att föräldrarna ska få veta. Men han vill inte bidra till att kulturen blir värre genom att hålla tyst.

– Ungdomar skapar roller där det är accepterat att snatta, att det finns en slags image att stjäla.

Detta vill han sätta stopp för. Ungdomar måste ta eget ansvar. Därför vill han besöka skolorna på orten under 2019 för att prata med barnen om problematiken, i hopp om att ändra attityder.

Tidingen har pratat med en rektor för en skola som står högst upp på Jan Ceders lista. Där går många barn som Jan Ceder fått tag i.

Rektorn är medveten om problemet och samarbetar gärna med Ica Sigtuna. Redan nu – innan Jan Ceder hunnit skriva ett formellt önskemål om ett besök – tackar rektorn ja till förslaget.

Rektorn tycker att det är bra att Icahandlaren säger ifrån – att man kan lösa problemet genom att snabbt ingripa och informera berörda personer.

Rektorn berättar att det inte alltid hjälper med polisanmälan, då barnen inte erkänner vad de gjort. Däremot funkar det bättre när vårdnadshavare kopplas in. Då finns en större chans att barnen slutar snatta.

– De flesta barn vars föräldrar har blivit informerade om problemet har slutat stjäla.

Varför barn snattar varierar – det kan bero på familjens ekonomiska situation, men också spänningen och möjligheten att imponera på andra, enligt rektorn.

– Att imponera på andra är en drivande faktor. De vill bli bekräftade i den gruppen de tillhör. Och barn är bara barn. De har inte samma konsekvenstänk.

Läs även:

Slut med fristadsförfattare i Sigtuna

Konstverk hjälper barn med gomspalt

Kändisen blir Sigtunabo – igen

Hon valdes till Sigtunas Lucia

Stöld och snatteri i Sigtuna kommun:

I butik, varuhus, kommersiell utställningslokal – antal anmälda brott:

2013: 224

2014: 268

2015: 245

2016: 182

2017: 229

Källa: Brå

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago