Skjuten kvinna döms för hot

Kvinnan som sköts av en polis vid ett ingripande i Märsta har dömts till rättspsykiatrisk vård.

17 november 2014 13:42

I slutet av augusti jagade den dömda kvinnan en annan kvinna med kniv på Odensalavägen i Märsta. Enligt uppgifter i domen kände de båda varandra sedan tidigare. Offret ska ha ring till larmcentralen från deras gemensamma lägenhet, då den nu dömda kvinnan försökte ta sig in i hennes låsta rum under hot. När dörren till slut gick upp och kvinnan hotade henne med en kniv, sprang hon från lägenheten, varvid den dömda följde efter.

När polisen anlände till området sprang den jagade kvinnan dit. Enligt domen hörde hon att polisen flertalet gånger ropade åt den dömda kvinnan att stanna. När hon fortsatte gå mot dem med höjd kniv sköt polisen henne i benet. Polisen som avlossade skottet har lämnat liknande uppgifter: Han skrek flera gånger att kvinnan skulle släppa vapnet, men hon reagerade inte på det. Två vittnen har också intygat händelseförloppet.

Enligt en rättspsykiatrisk utredning var kvinnan påverkad av en allvarlig psykisk störning när hon begick handlingarna. Samtidigt bedömer man att hon var så pass medveten att hon agerade med uppsåt. Kvinnan döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för olaga hot och hot mot tjänsteman. Hon ska även betala 15 000 kronor till offret och 10 000 kronor till polisen.

Kvinnan förnekar brott och menar att hon agerat i "putativt nödvärd", det vill säga att hon trodde att det var en nödvärnssituation fast så inte var fallet. Hon har angett att hon kände sig som "någon eller något annat" under det aktuella tillfället. Enligt domen ska hon ha angett att hon förstod att det var poliser på grund av polisbilens starka lampor, men att hon insett att hon hade en kniv i handen först efter att skottet hade avfyrats. Hon säger sig också ha varit rädd för offret, även om hon inte kände sig hotad just den kvällen.

Tingsrätten anser däremot att de under utredningens gång inte har kunnat hitta något som pekar på att hennes rädsla var befogad.

En utredning pågår också mot polisen som sköt kvinnan. Sigtunabygden har försökt få tag på åklagaren utan resultatet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Sundelin