Sjuttiotalsbunker blir museum

Skulle skydda åtta viktiga personer i kommunledningen om det blev en kärnvapenattack.

4 november 2015 14:35

Skyddsbunkern i Märsta byggdes 1972 för att ge skydd åt kommunledningen. Nu ligger den inhägnade bunkern i en hundrastgård i Norrbacka, och Sigtuna kommun tar över ansvaret för den.

– Sigtuna museum har fått i uppdrag att berätta hela kommunens historia, från första stenåldersyxan till i dag. Bunkern blir vår byggnad för att berätta om efterkrigstiden, säger Ted Hesselbom, chef för Sigtuna museum.

Ted Hesselbom berättar att många liknande bunkrar förstörs runt om i landet just nu, eftersom få intresserar sig för dem. Själv ser han bunkern i Märsta som en tidskapsel från 1970-talet som behöver bevaras.

– Den är som en skatt. Bunkern har varit hemlig så länge som det var planen att använda den om det skulle inträffa en kärnvapenattack. Sedan har den glömts bort.

– Många kanske ser sakerna som finns i bunkern som skräp, men det är ju skräpet som är viktigast. Arkeologiska fynd gräver man fram i jorden och det är just sådant som folk har slängt, tappat, glömt eller gömt.

På grund av mögelskador ska bunkern saneras och troligen kommer nålfiltsmattan på golvet att bytas ut. Annars ska alla inredningsdetaljer bevaras i originalskick. Ted Hesselbom beskriver bunkern som välbevarad och genomtänkt, samtidigt väcker vissa inredningsdetaljer frågor.

– De åtta askkopparna är extraordinärt konstiga. Hade bunkern byggts i dag så skulle askkoppar inte ha funnits där. Sedan kan man fundera: om jag nu var en av dessa åtta gubbar, skulle jag då lämna min familj om en attack inträffade?

Under 2016 vill Ted Hesselbom att Sigtuna museum ska börja med visningar i bunkern i Märsta. Han hoppas att skolklasser ska vilja komma dit och han gissar att barnen kommer att förbryllas över avsaknaden av datorer. Annars tror han att många kommuninvånare kommer att vara nyfikna på sin egen, geografiskt nära, historia. Han hoppas också på ett och annat festligt tillfälle.

– Det kanske finns folk som vill gifta sig där nere, som man kan göra i Rådhuset. Det skulle vara jätte­kul. Ett James Bond-bröllop skulle passa bra.

Kommunledningsbunker

Bunkern i Märsta inreddes 1972, alltså under kalla kriget. Tanken med bunkern var att den skulle inrymma åtta nyckelpersoner i kommunen som skulle kunna ta skydd och fortsätta sitt arbete i händelse av en kärnvapenattack.

Det var Föreningen för militärhistoriskt bevarande som uppmärksammade Sigtuna kommun på den övergivna bunkern som ligger vid hundrastgården mellan Norrbacka och Ekilla i Märsta. Sigtuna museum tar nu över ansvaret för att bevara byggnaden från Sigtuna kommuns fastighetsenhet Komfast.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!