Sigtuna satsar på höga löner

När det blir svårt att behålla kompetent personal blir lönen ett viktigt konkurrensmedel. Sigtunas socialsekreterare tillhör de högst betalda i hela landet.

24 mars 2017 08:00

Bland socialsekreterare på barn- och ungdomssidan i landets kommuner är rörligheten hög. Många gånger konfronteras nyutexaminerade socionomer med tunga fall som är både emotionellt krävande. Inte sällan är tidspressen stark. Samtidigt försöker andra arbetsgivare som till exempel bemanningsbolag locka till sig unga socialsekreterare.

Sigtuna kommun upplever en liknande situation och arbetar hårt med med rekrytering och arbetsmiljö. Lönen är en inte en oväsentlig del i sammanhanget. I Sigtuna är snittlönen för socialsekreterare den femte högsta i landet och ligger på 35 258 kronor per månad. Det visar en kartläggning från tidningen Vision.

– Vi har frågat oss hur många ärenden för en socialsekreterare som är ett rimligt antal. Socialsekreterarena har idag närmare till cheferna och får genomgå kompetensutbildning och har mentorer. Vi hoppas att det här ska ge effekt, säger Lena Ludvigsson, som är chef för individ- och familjeomsorgen.

– Vi för en tät dialog med våra politiker och kommunen har skjutit till extra pengar, tillägger hon.

Bland erfarna och äldre socialsekreterare är det vanligt att man går vidare till konsultfirmor till andra branscher och statliga myndigheter.

Sigtuna kommun ligger över lag högt upp i kartläggningen i flera yrkesgrupper. Ingenjörer inom park och gata i Sigtuna tillhör de absolut högst betalda i hela landet. Här ligger snittlönen på 44 054 kronor per månad. Fastighetsingenjörer ligger också bra till i löneligan. Precis som socialsekreterare har de den femte högsta snittlönen i landet inom den egna yrkesgruppen och ligger här på 44 054 kronor per månad.

Stina Nyström, personalchef på Sigtuna kommun, säger att Sigtuna lönen är en viktig del i att locka till sig personal, men inte den viktigaste.

– Ibland är det pendlingsavståndet som avgör. Vi befinner oss i en stor arbetsmarknadsregion och vi lockar hit folk från Uppsala, Gävle och Stockholm.

<p>Löneligan</p>

Tidningen Vision, som är fackförbundet Visions medlemstidning för tjänstemän vid landets kommuner, har gått igenom 23 yrken hos landets kommuner. Kartläggningen visar att lönerna varierar stort i landet. Tidningen har begärt in uppgifterna från landets kommuner. Insamlingen ägde rum i november 2016. Sedan har man sammanställt medellönerna från varje kommun. Några yrkesgrupper som ingår i undersökningen är enhetschefer, handläggare, administratörer, tekniker och socialsekreterare.

Källa: Tidningen Vision

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Söderlund

Ämnen du kan följa