Nästa vecka öppnar Sigtuna museum på nytt. Då får besökarna ta del av basutställningen Sigtunahistorier, som Sigtunabygden rapporterade om redan i oktober. Utställningen handlar om Sigtuna kommuns historia från stenåldern fram till idag.

– I Sigtuna kommun finns mängder av berättelser. Utställningen Sigtunahistorier lyfter fram dem utifrån spännande föremål i vår samling. Många av objekten har aldrig visats tidigare. Här får besökaren en bild av den mångfald som Sigtuna kommun bär på, säger Ted Hesselbom, chef för Sigtuna Museum & Art.

Ett av Ted Hesselboms favoritföremål i utställningen är en nyckel som kan komma från en nyckelharpa.

– Nyckeln kan vara 100 år äldre än den tidigaste nyckelharpa som finns avbildad i Sverige. Den grävdes upp på 1930-talet. Nu fick vi upp ögonen för den igen i museets magasin, och vips var historien lite förändrad.

LÄS MER: Utställning med arkeologi i fokus

Museet kommer även att visa delar av Sundvedaskatten, som hittades när bostadsområdet Steningehöjden började anläggas 2008. Skatten är den största silverskatt som hittats i Uppland sedan 1827.

– Vi kommer att ställa ut några av skattens 482 silvermynt. Mynten kommer från Spanien i väster till Centralasien i öster och grävdes ner någon gång på 800-talet, säger Anna Toräng, museiintendent.

Den 26 januari klockan 16 är det utställningsvernissage. Lördagen den 28 är det familjedag och då har museet visningar i utställningen med olika teman. Det finns också möjlighet till eget skapande i studion.

LÄS MER: Sigtuna museum får gåva