Sex krogar underkända

Sex Sigtunakrogar ger inte rätt information om vad som står på menyn.

26 mars 2018 16:36

Förra veckan kontrollerades sammanlagt 311 matställen i Stockholms län. 226 av serveringarna kunde intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn.

Sigtuna kommun är en del av detta projekt. Livsmedelsinspektörer besökte tolv restauranger och bara hälften var utan avvikelser.

–Vi trodde nog att resultatet skulle vara bättre med tanke på att vi gjort den här kontrollen flera år i rad. Står det att rätten innehåller parmesanost, ska det också vara det, säger Magdalena Alehagen, livsmedelsinspektör, i ett pressmeddelande.

De varor som inspektörerna undersökte var: parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost och produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung, Kravmärkta eller ekologiska.

Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden eller följesedlar som visar vad de köpt in.

Handlar det om okunskap eller lurar de folk?

– Det vågar jag inte säga. En del kan det handla om okunskap. Att man till exempel tror att all lufttorkad skinka är parmaskinka. Sen är det dyrare att köpa in det här, så det kan finnas pengar att tjäna. Men jag kan inte säga vad orsaken är, säger Magdalena Alehagen.

Det är viktigt att restaurangbesökarna får det de betalar för, betonar hon.

– Det är ju inga farliga livsmedel som serveras, men det måste vara rätt. Står det parmesanost ska det också vara det. Vi tror att de här kontrollerna bidrar till att företagen att ökar sina kunskaper.

Sigtuna kommun valde även valde att titta på hur restaurangerna lämnade allergiinformation. Där var det tre av tolv som fick anmärkning.

Det blir uppföljande kontroller på åtta av de tolv restaurangerna.

Åtgärdar krävs nu: antingen att krogar ändrar det som står i menyn, eller det som serveras.

Om inte åtgärder vidtas kan kommunen använda förelägganden och viten som påtryckningsmedel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!