Det är åttonde säsongen som soppluncherna arrangeras av Sigtuna kommun. Första gången var i september 2015. Sedan dess har det fortsatt med över hundra luncher till.

– Min tanke med det här var att den här lokalen skulle fungera som en mötesplats via kulturupplevelser och jag ville få till evenemang som inte bara var en punktinsats utan något som var återkommande och som var prisvärt, säger kulturproducenten Karin Andén som ansvarar för Soppluncherna.

Upplägget är att det är fri entré och att besökarna får köpa och äta hemlagad soppa (kostar 65 kronor) medan de underhålls från scenen i cirka en timme.

Ett uppskattat upplägg för Sigtunaborna har det visat sig.

– Det kan vara 30–100 personer som kommer varje vecka. Det här arrangemanget är till för alla åldrar, men är speciellt populärt bland seniorerna, säger Karin Andén.

Under våren är 14 fredagar inbokade i ett program som innehåller musik, allsång, dans och föredrag. Först ut, 25 januari, är musikern Mikael Borrman som spelar låtar och berättar om Stockholm på 1950- och 1960-talet.

– Några av artisterna har varit här förut, men de har varit så efterfrågade att de nu får komma tillbaka, som bland annat bröderna Bågart. Men vi har också nya arrangemang som Blåsarsymfonikernas blåskvintett. Jag har velat få ihop en bra blandning, säger Karin Andén.

Under våren kommer även Seniorakademin tillsammans med Sigtuna kommun att arrangera tre seniorluncher i Kulturlänken på tisdagar, i ett liknande koncept. Först ut är Sigtunabon och den välmeriterade socialdemokratiske politikern Björn von Sydow som 5 februari berättar om sina 24 år i riksdagens korridorer.