Så gör brandkåren när terror slår till

Det är rena kaoset – en buss har kört på en massa folk och fordon. Skadade personer ligger på marken och många ropar på hjälp. Räddningstjänsten behöver agera fort.

2 november 2018 15:00

Scenariot är en av de terrorövningar som Räddningstjänsten i Storstockholm måste gå igenom. Under hela oktober har brandmän från olika brandstationer övat på hur de ska agera vid olika kriser. Övningar med just fokus på terror är något som dykt upp på senare tid.

Tidningen följer med en tisdagsmorgon till Storstockholms utbildningsanläggning i Okvista, Vallentuna. Brandmännen kommer dit efter ett larm om en särskild insats, som kan betyda olika typer av större olyckor och skadefall, men det kan också vara en terroristanknuten historia. Enligt larmet har en buss kört på folk och bilar, och en explosion har inträffat.

Brandmännen möts av ett kaos. Det är bilar som krockat, flera blodiga människor på marken och i fordonen. Det finns skrikande passagerare instängda i en rökig buss.

Som observatör kan man förvänta sig att brandmännen skulle springa fram och reagera hastigt. Istället blir det som i en slow motion film. Brandmännen är till en början avvaktande – de vet ju inte vad de har framför sig. Tänk om det handlar om en terrorist?

Brandmännen tänker raskt och arbetar metodiskt. Några försöker ta sig in i bussen vars dörr blockeras av en påkörd bil.

Andra lägger energi på personerna i bilar och de som ligger på marken. En bilförare, blodig och medvetslös, är lutad mot ratten. Han är en av de som prioriteras. Passagerarna som skriker inne i bussen får vänta lite.

En förvirrad kvinna springer fram och tillbaka till brandmännen: – Skynda er! Skynda er! Hjälp barnen!

Hela jobbet, att få alla personer till säkerhet, tar knappt 20 minuter.

Senare skulle det visa sig att det inte handlar om en terrorist, utan om en busschaufför med diabetes som tuppat av – och det ledde till denna tragedi.

För att övningarna ska vara så verkliga som möjligt får brandkåren, polisen och ambulansen hjälp av Frivilliga resursgruppen FRG, som spelar som levande markörer, det vill säga statister.

– Så slipper brandmännen öva med trädockor, säger Anthony Ruoro från FRG Sigtuna.

Under övningen bär han en lång läderjacka och ser ut som en möjlig terrorist, menar han, men egentligen är han en av de skadade passagerarna. Lena Söderström, också från FRG Sigtuna, spelar en förvirrad kvinna, som i sin förvirring stör brandkårens arbete. Både Lena och Anthony har tagit ledigt från sina vanliga jobb för att hjälpa till under terrorövningarna. På det sättet bygger också FRG relationen med brandkåren.

Det finns även förstagångsobservatörer: Nokas security som har hand om säkerhetskontrollerna på Arlanda och Swedavia.

– Arlanda flygplats är en plats där det samlas mycket folk. Det man lär sig här är någonting vi kan ha med oss i jobbet, säger Emma Hederstam, operativt ansvarig för säkerhetskontrollen på Swedavia.

Under dagen har 10–15 brandmän från Brandkåren Attunda och Storstockholms brandförsvar övat på tre olika scenarier. Terrorövningarna ska genomföras minst en gång per år.

– Terrorövningarna startade i samband med 7:e april (reds anmärkning: terrordådet 2017 i Stockhom). Det har ju varit ett tydligt attentat i Stockholm och vi måste förbereda oss, vi är rädda för att det blir fler. Brandkåren, polisen och ambulansen måste vara förberedda på sådant här, säger Mattias Lassén, yttre befäl på Brandkåren Attunda.

Läs även:

Dags att vara redo för kris - på allvar

De övar för att försvara landet

De tränar inför kris

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago