Rosersbergskupp nystas upp

Om en vecka meddelar Attunda tingsrätt domen i målet där tio män är misstänkta för inblandning i det uppmärksammade inbrottet hos ett teknikföretag i Roserberg. Värdet på stöldgodset, ett parti mobiltelefoner, uppgår till 9,6 miljoner kronor.

10 mars 2017 08:00

Det var tidigt på morgonen den 1 november förra året som sex män bröt sig in hos ett teknikföretag på Metallvägen i Rosersberg. Männen klippte upp stängslet runt butiken och forcerade sedan dörren till lagerlokalen med en personbil. Männen arbetade snabbt. Några minuter senare hade de lastat mobiltelefonerna med pallyftar i personbilar och körde sedan därifrån i hög hastighet. De misstänkta slängde även ut fotanglar på både Norrsundavägen och E4:an, något som fick stora konsekvenser för bland andra alla pendlare på motorvägen.

Färden gick sedan till en för polis och åklagare okänd plats där stöldgodset flyttades över till en lastbil. Den kördes sedan till en parkeringsplats i Märsta där gärningsmännen möttes. Här lämnades stöldgodset i lastbilen och de misstänkta försvann från platsen i två bilar.

Innan och under inbrottet hade två kumpaner uppsikt över trafiken på E4 och använde sig av så kallade brottslutrar, det vill säga telefoner som endast används i samband med ett brott.

Två män till misstänks för delaktighet i stölden. Den ene av dem arbetade på teknikföretaget som utsattes för inbrottet. Han tipsade en kumpan om när leveransen ställdes ut på lagret. Den senare förde sedan vidare informationen.

Vad männen inte hade räknat med var att polisen bedrev spaning på dem redan en vecka innan inbrottet ägde rum. Åklagaren har kunnat lägga fram en omfattande bevisning både i form av vittnesförhör från poliser och mobiltelefontrafik. Männen stod i tät kontakt med varandra när de diskuterade planeringen av stölden, de träffades, hyrde bilar och köpte mobiltelfoner. Deras telefoner avlyssnades av polisen och drygt 20 samtal används nu som bevisning mot männen.

Händelsförloppet är noga dokumenterat genom polisens spaningsarbete. Ett vittne såg de två bilar som användes vid inbrottet stå utanför butiken tre timmar före stölden. Polisen såg dem lämna brottsplatsen i hög fart och såg hur de sedan samlades i Märsta där några av dem bytte kläder och skor. Kort därefter greps männen. Ännu en polis såg hur de två misstänkta som höll vakt vid E4:an lämnade platsen direkt efter inbrottet.

Tre av männen är även misstänkta för ett inbrott på ett bankkontor i Täby i juli 2015 där de kom över 2,1 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Söderlund